Castraveți murați de vară. Rețetă castraveți covăsiți

Castraveți murați de vară. Rețetă castraveți covăsiți

Cu siguranță ai auzit de castraveți murați de vară, dar știi cum se fac? Murăturile sunt printre cele mai consumate preparate, indiferent de modul lor de pregătire, însă știai că le poți face și vara, din castraveți proaspăt culeși? Iată cea mai bună rețetă de castraveți covăsiți.

Se spune că cele mai bune murături se fac vara. Dacă nu ai mai făcut castraveți murați de vară, trebuie să știi că aceștia sunt delicioși , se pregătesc rapid, din câteva ingrediente, și se pot consuma în scurt timp.   Datorită modului de pregătire, castraveții vor rămâne crocanți și foarte aromați o perioadă mai lungă de timp.

Rețete pentru castraveți murați de vară

Rețetă castraveți covăsiți

Ingrediente

1,5 kg castraveți proaspeți;
o legătură mărar;
o legătură cimbru;
o căpățână usturoi;
sare de mare.

Mod de preparare

Curăță usturoiul și taie fiecare cățel în feliuțe groase. Spală castraveții și taie capetele, apoi taie fiecare castravete în două, dar nu până la capăt. Spală bine un borcan mare și pune pe fundul lui ramuri de mărar și cimbru, cât să formezi un pat. Așază castraveții în picioare pe două straturi și printre ei pune și bucăți de usturoi.

Într-o oală pune la fiert 1,5 litri de apă cu două linguri de sare și clocotește tot amestecul câteva minute. Lasă 15 minute la răcorit, apoi toarnă saramura peste castraveți. Adaugă crenguțe de mărar și cimbru deasupra castraveților și lasă la răcorit cam 6 ore. 

După aceea, așază o felie de pâine peste castraveți și pune o farfurie peste borcan. Așază borcanul la soare și lasă la fermentat. La scurt timp, scoate felia de pâine, când saramura este tulbure și pune din nou farfuria.

Totul trebuie să stea în soare cam 5-8 zile. Dacă este cald și noaptea, poți lăsa borcanul afară. Dacă noaptea e rece, pune borcanul în casă, sau îl poți depozita în cămară. În cazul în care este caniculă, adică peste 33 de grade, castraveții vor fi gata în 3-4 zile.

Golește borcanul și pune castraveții în caserole cu tot cu saramură sau în borcane mai micuțe. Se pot păstra la frigider chiar și două săptămâni.

Castraveți murați de vară făcuți în oțet

Ingrediente

5 kg castraveti proaspeti;
1 l oțet;
4 linguri sare de murături;
6 linguri zahăr;
Frunze de dafin;
1 legătură frunze de țelină;
3 morcovi, 3 cepe;
Ardei iute;
Semințe muștar, Boabe de piper,
2 rădăcini hrean;
Bețe de mărar uscat;
1 căpățână usturoi.

Mod de preparare

Alege cei mai proaspeți castraveți, apoi spală-i cu apă rece și taie-le capetele. Poți să îi tai în sferturi, în jumătate pe lungime sau să îi lași întregi. Taie ceapa rondele și zdrobește usturoiul, curță hreanul și taie-l fâșii subțiri.

Taie morcovul în bețișoare. Pune la fiert oțetul, apa, sarea, zahărul și frunzele de dafin. Când totul clocotește, pune castraveții până își schimbă culoarea. Pune și țelina, apoi așează în borcane ceapa, usturoiul, morcovul, țelina și apoi pune câți castraveți încap. Poți pune și ardei iute înăuntru, dacă îi preferi picanți.

Adaugă boabele de piper și ce condimente mai dorești. Așează borcanele în chiuvetă și toarnă oțetul clocotit. Se pun capacele rapid și se pun borcanele cu gura în jos. Se acoperă cu o pătură și se lasă 2-3 zile. Trebuie să stea măcar o săptămână înainte de a putea fi consumat conținutul.

Castraveți murați în saramură

Ingrediente

4 kg castraveți;
2,5 l apă;
2 linguri sare pentru murături;
Crenguțe de mărar;
3 căței usturoi;
2 rădăcini hrean;
3 tulpini de țelină;
Boabe de piper;
Ardei iute opțional;

Mod de preparare

Castraveții trebuie să fie proaspeți. Spală-i bine și taie-le capetele, apoi pune-i într-o oală. Pune pe foc apa cu sare. Folosește câte o lingură de sare la fiecare litru de apă Lasă să dea în clocot, apoi pune saramura peste castraveți.

Acoperă cu un capac și lasă așa pentru o zi. A doua zi, se așează castraveții în borcane. Se clocotește iar saramura și se toarnă peste castraveți. Se lasă 2-3 zile așa, apoi se scurge saramura și se lasă la clocotit încă o dată, pentru 5 minute.

Acum, poți pune în borcane țelină, hrean, ardei iute, boabe de piper, crenguțe de mărar și usturoi. Se adaugă saramura clocotită și se închid capacele. După o săptămână, castraveții vor fi murați și crocanți și îi poți consuma pe timp de vară.

Castraveți dulci acrișori în oțet fără conservant

Ingrediente

1,5 kg castraveți;
250 ml oțet;
150 gr zahăr;
50 gr sare grunjoasă;
2 linguri semințe de muștar, 2 linguri boabe de piper;
2 cepe;
6 căței de usturoi;
O rădăcină de hrean;
Frunze de vișin, apă.

Mod de preparare

Spală bine castraveții cu apă rece. Pune în borcane boabe de muștar, de piper, câte 2 frunze de vișin, o floare de mărar uscat, iar peste pune castraveții. Presară acum printre ei și fâșii de hrean, ceapa tăiată rondele și usturoiul.

Pune într-o cratiță 700 ml de apă cu zahărul și sarea. Amestecă până când se dizolvă și lasă să dea în clocot. Adaugă acum oțetul, peste apa fierbinte, și toarnă saramura în borcane. Înainte, așază borcanele pe o tavă metalică pentru a preveni șocul termic. Închide borcanele cu capace și lasă totul să se răcească natural.

După câteva zile, după ce au stat într-un loc răcoros, nu în bătaia directă a razelor soarelui, castraveții murați de vară pot fi consumați.

Castraveți murați în oțet

Ingrediente

2 kg castraveți;
2 cepe;
O căpățână de usturoi;
2 lingurițe sare, 2 lingurițe zahăr;
O rădăcină de hrean;
O legătură de mărar;
Boabe de muștar, boabe de piper negru;
1 litru de apă, 400 ml oțet de vin alb.

Mod de preparare

Spală bine castraveții și lasă-i în apă rece, curată, pentru 30 de minute. Poți pune 2 linguri de bicarbonat de sodiu în apă, pentru a te asigura că se elimină toate impuritățile ori urme de tratamente chimice de pe suprafața castraveților. Spală mărarul și taie-l mărunt. Curăță ceapa și taie-o în bucăți mai mari, rondele, curăță și usuturoiul.

Alege un borcan mare din sticlă, iar pe fundul lui pune mărarul verde. Așază apoi castraveții, iar printre ei presară ceapa tăiată rondele, cățeii de usturoi, și bucăți de rădăcină de țelină. Presară acum peste o linguriță de boabe de muștar, câteva boabe de piper. Pune într-o cratiță apa, adaugă zahărul și sarea și dă în clocot. Oprește focul și adaugă acum oțetul peste. Amestecă bine totul și toarnă saramura peste castraveții din borcan.

Amestecă bine totul din borcan și pune deasupra un tifon. Lasă așa până a doua zi, când castraveții se mor mura, iar atunci se poate pune capacul borcanului și se pot depozita la frigider. A doua zi, castraveții murați de vară pot fi consumați.

Reguli de igienă înainte să pui murături

Pentru a evita dezvoltarea microbilor care pot altera conserva şi chiar o pot face dăunătoare, trebuie să urmezi câteva reguli de igienă.

Înainte de a începe pregătirea, spală-te bine pe mâini bine, cu săpun şi cu apă foarte fierbinte;
Curăţă cu peria legumele şi clăteşte-le bine pentru a elimina bacteriile, viruşii şi paraziţii;
Curăţă bine suprafeţele de lucru şi echipamentul cu o soluţie compusă din apă şi oţet în părţi egale;
Foloseşte borcane potrivite şi capace noi, pentru o etanşare perfectă;
Spală borcanele, pâlniile şi capacele în apă fierbinte timp de 10 minute. Scurge-le şi usucă-le la aer;
Pentru a le steriliza, pune borcanele, capacele, pâlnia şi polonicul de metal într-o cratiţă umplută trei sferturi cu apă fierbinte şi las-o pe foc 10 minute. Apoi scoate-le cu un cleşte, ca să nu te frigi;
Umple cu grijă borcanele cu murături cu ajutorul polonicului şi al pâlniei speciale, lăsând spaţiul liber recomandat. Dacă e nevoie, şterge marginea borcanului cu un şervet umed şi elimină bulele de aer;
Scoate capacele cu ajutorul unui cleşte şi pune-le pe borcane, apoi închide-le ermetic;
Pune borcanele pline într- o cratiţă şi acoperă- le cu apă şi lasă-le la fiert cât e necesar pentru sterilizare, în funcţie de conservă;
Stinge focul înainte de a scoate borcanele, pune-le pe un grătar la răcit şi lasă-le 24 de ore;
Asigură-te că toate capacele sunt curbate în interior, ceea ce indică faptul că etanşarea este perfectă.

Prin ce proces se murează castraveții 

Castraveții murați sunt adesea lacto-fermentați în saramură cu apă sărată. În timpul acestui proces se dezvoltă organisme microbiene lactice, care transformă zaharurile naturale din alimente în acid lactic. Procesul de murare se poate face, fie prin prezenţa acidului acetic (oţet), adăugat în soluţii, fie prin acidul lactic, obţinut prin fermentaţie naturală în saramură. Fermentaţia în oţet este mai rapidă, cea în saramură este mai lungă.

La rândul său, mediul devine acid rapid, ceea ce face imposibilă multiplicarea bacteriilor. Castraveții murați se pot face și cu o saramură de sare și oțet. Saramura, cunoscută sub numele de „zeamă de murături”, este uneori folosită de sportivi pentru a trata deshidratarea, deși încă nu a fost dovedită ca un remediu adevărat.

Cum au apărut murăturile

Legumele murate erau un aliment de bază pentru evreii care locuiau în Ucraina, Polonia, Lituania și Rusia. Aroma ascuțită a murăturilor s-a dovedit a fi un plus binevenit la dieta formată din pâine și cartofi din aceste țări cu vreme rece. 

Pentru câteva generații, a fost un obicei de toamnă să umple butoaie cu castraveți, sfeclă și varză mărunțită. Amestecul a fost lăsat să fermenteze într-un loc cald timp de câteva săptămâni, apoi mutat în beciuri răcoroase și întunecate. Murăturile țineau până în primăvară, când erau disponibile noi culturi de produse proaspete.

Când un aflux puternic de evrei din estul Europei a sosit în New York la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, imigranții au introdus murături cu mărar în America. 

Castraveții au fost spălați, apoi aruncați în butoaie mari de lemn, împreună cu mărar, usturoi, condimente, sare de mare și apă curată. 

Au fost lăsați să fermenteze câteva săptămâni până la câteva luni; timpul de fermentare mai scurt a produs castraveți pe jumătate acri, de un verde mai strălucitor, în timp ce fermentația mai lungă a dus la murarea completă.

De-a lungul timpului, magazinele deținute de evrei care vindeau murături direct din butoi au început să apară în masă. În cele din urmă, murarea a devenit o afacere profitabilă în cadrul comunității evreiești.

Murăturile pot fi dulci, acre, sărate. Murăturile se pot face din conopidă, ridichi, ceapă, fasole verde, sparanghel și o varietate aparent nesfârșită de alte legume și fructe.

Europenii de Est au introdus diferite forme de varză lacto-fermentată, cunoscută sub numele de varză acră. Francezii servesc cornișoni mici, condimentați, cu pateuri și brânzeturi înțepătoare. 

În Orientul Mijlociu, murăturile sunt servite la fiecare masă și murează de la ardei la măsline până la lămâi. Rușii murează roșii, printre altele. Coreenii își au kimchi-ul, prunele japoneze și daikon, iar italienii murează vinetele și ardeii. Fiecare zonă a lumii are propria sa varietate de murături.

Vezi cum se fac gogoșari în oțet

Sursa foto: 123rf.com

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *