Câteva principii pentru investiții eficiente. Cum investești inteligent la bursă

Câteva principii pentru investiții eficiente. Cum investești inteligent la bursă

În ultima perioadă, am observat o creștere constantă a interesului publicului din România către investițiile în acțiuni, atât direct prin intermediul unor brokeri, cât și indirect prin intermediul fondurilor de investiții. Această percepție și acest trend pozitiv sunt susținute de datele care arată că în prezent avem aproximativ 650.000 de investitori în fonduri deschise de investiții și, conform comunicatelor BVB, peste 178.000 de investitori la bursă la finalul lui 2023.

Fenomenul este cât se poate de explicabil, în condițiile în care notorietatea Bursei de Valori București a crescut odată cu închiderea cu succes a ofertei publice de vânzare de acțiuni Hidroelectrica, în 2023, dar și datorită evoluției foarte bune a pieței de acțiuni pe parcursul anului trecut și în primele cinci luni din 2024.

Citește și: 

De ce să-ți bați capul pentru a economisi inteligent? (P) 
VIDEO INTERVIU Efectul latte: cum poți de la o cafea, să ajungi la economii de 150.000 de euro. Sfaturi de economisire inteligentă de la Cristian Pascu, vicepreședinte AAF (P)  
Investițiile nu sunt doar pentru bogați: Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, discută miturile, regulile de economisire și cum să devenim investitori inteligenți (P) 
Investește ca Warren Buffett, chiar dacă nu ești bogat! Cum îți asiguri viitorul cu bani puțini (P)
Ca să investești, nu-ți trebuie averea lui Elon Musk, ci disciplina sportivului de performanță (P) 
Ingredientele economisirii inteligente. Despre timp, efort și risc (P) 

Mai mult decât atât, un factor important în decizia de a investi în piața de capital cred că are legătură și cu inflația mare din ultimii ani. În condițiile în care inflația a înregistrat niveluri foarte ridicate, evident mult superioare dobânzilor bancare, tot mai mulți români au început să își pună problema unde pot să își plaseze banii pentru a-și proteja puterea de cumpărare a propriilor economii.

Plecând de la cele de mai sus, cred că este util să reamintesc noilor investitori, dar și celor care încă nu au început să investească, o serie de principii sănătoase pentru investiții eficiente.

În primul rând, trebuie spus că istoria ne învață că pe termen mediu și lung investițiile în piața de capital, respectiv în acțiuni și obligațiuni, aduc randamente superioare ratei inflației. Iar în afirmația de mai sus există un concept foarte important – “termen lung”. Investițiile trebuie făcute având în vedere un orizont de timp îndepărtat, care se măsoară în ani sau chiar zeci de ani.

Mai departe, fiecare investitor trebuie să aibă în vedere diversificarea portofoliului pentru reducerea riscului. Atunci când vorbim despre diversificare, ne referim atât din punct de vedere sectorial – respectiv să investim în companii diferite, din domenii diferite de activitate, dar și din punctul de vedere al claselor de active. Cel puțin în opinia mea, cea mai ușoară diversificare o obții investind într-un fond de investiții care practic reprezintă un portofoliu diversificat.

Un alt principiu foarte important este acela legat de nivelul de risc asumat. Fiecare dintre noi avem o anumită toleranță și un anumit apetit de risc și suportăm în mod diferit fluctuațiile înregistrate de prețurile activelor noastre financiare. Trebuie spus că, atunci când vorbești despre investiții în acțiuni sau fonduri de acțiuni, acestea au volatilitate, respectiv prețul lor crește și scade zilnic.

Există posibilitatea ca, în anumite momente, prețurile să intre pe trenduri descrescătoare și portofoliul nostru să înregistreze scăderi. Aici, pe de o parte, intervine toleranța la risc a fiecăruia, dar mai ales este important orizontul de timp. Dacă eu am un orizont de timp de 10 ani sau mai mult, de ce  să mă panichez pentru scăderi ale prețurilor care pot dura de la câteva zile la câteva luni?

În final, încă un aspect important atunci când vorbim despre investiții eficiente este cel legat de investiția recurentă, cu sume relativ mici, lunar, în mod automat în fonduri de investiții. O astfel de investiție te protejează de volatilitate, îți oferă șansa să investești la mai multe prețuri, mai mari și mai mici, iar pe termen lung, aceste investiții constante, pe o perioadă îndelungată de timp, vor da roade cu siguranță.

Opinie Dan Popovici, CEO OTP Asset Management membru în Consiliul Director al Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF)

*** 

Acest articol este susținut de AAF și face parte din campania de educație financiară ”Economisește inteligent”. Pentru a înțelege mai multe despre economisire inteligentă și investiții, intrați pe www.economisesteinteligent.ro.