Ce este norovirusul, cauza îmbolnăvirii elevilor de la Colegiul C.D. Loga? O afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid

Ce este norovirusul, cauza îmbolnăvirii elevilor de la Colegiul C.D. Loga? O afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid

Câțiva dintre cei 86 de elevi şi 21 de profesori din Timișoara, care au ajuns la spital cu simptome digestive, au fost testați pozitiv pentru norovirus.

 

Cauza simptomelor de intoxicaţie, norovirusul

 

Amintim că, medicii de la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara încearcă să găsească răspuns la întrebările care se pun în legătură cu copii și profesorii de la Colegiul CD Loga, care s-au îmbolnăvit subit.

Aceleași simptome le-au avut toți, dureri abdominale, vărsături și unii dintre ei diaree, spun medicii. Câțiva elevi au ieșit pozitivi la norovirus.

 

Ce este norovirusul

 

Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate duce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor).

Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus. Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă și pe suprafețe.

Nu se știe încă cauza răspândirii virusului de la Colegiul C.D. Loga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *