Ce se întâmplă cu buletinele românilor. Schimbarea va avea loc în următoarea perioadă

Ce se întâmplă cu buletinele românilor. Schimbarea va avea loc în următoarea perioadă

Odată cu implementarea Sistemului Informatic Unificat pentru Eliberarea Documentelor de Evidență Civilă, o noutate este adusă prin crearea codului numeric personal.

Schimbări în generarea codului numeric personal

Ministerul Afacerilor Interne aduce clarificări cu privire la procedura de generare a codului numeric personal. Acesta constă într-un număr de 13 cifre, împărțit în trei componente distincte: semnificativă, secvențială și o cifră de verificare.

Partea semnificativă cuprinde 7 cifre, reflectând sexul, secolul și data nașterii, în formatul SAALLZZ. Litera “S” reprezintă sexul și secolul de naștere al individului și poate fi, potrivit mai.gov.ro:

a) 1 pentru bărbații născuți între 1900-1999;

b) 2 pentru femeile născute între 1900-1999;

c) 3 pentru bărbații născuți între 1800-1899;

d) 4 pentru femeile născute între 1800-1899;

e) 5 pentru bărbații născuți între 2000-2099;

f) 6 pentru femeile născute între 2000-2099.

Cum se formează CNP-ul

Segmentul “AALLZZ” indică data nașterii și include ultimele două cifre ale anului nașterii (AA), luna nașterii (LL) cu valori între 01 și 12 și ziua nașterii (ZZ) cu valori între 01 și 28, 29, 30 sau 31, în funcție de lună.

Partea numerică urmărește un format de 5 cifre, denumit JJNNN, cu semnificațiile:

a) JJ indică codul specific județului sau sectorului în care s-a născut individul sau unde își avea domiciliul/reședința la momentul eliberării C.N.P.;

b) NNN reprezintă o secvență numerică (de la 001 la 999), distribuită pe puncte de atribuire, pentru a distinge indivizii de același sex, născuți în aceeași locație și la aceeași dată (an, lună, zi).

Cifra de verificare (C) este furnizată de calculator și servește pentru identificarea potențialelor erori de înlocuire sau inversare a cifrelor din componența C.N.P.

În privința părții secvențiale JJ (“cifra de județ”), numerele personale generate automat de către Sistemul Informatic Integrat pentru Eliberarea Actelor de Stare Civilă, includ codul unic 70 pentru orice înregistrare, indiferent de locul/județul unde s-a produs nașterea.

Ce înseamnă Sistemul Informatic Integrat

Extinderea națională a Sistemului Informatic se efectuează în etape, astfel încât la data de 8 mai 2024, platforma digitală a devenit, parțial, operațională, permițând ofițerilor de stare civilă să îndeplinească anumite proceduri. Cu toate acestea, este necesară în continuare prezența cetățeanului la biroul de stare civilă.

Înregistrarea evenimentelor de viață, cum ar fi nașterea și decesul, în cele 7 municipii și în toate unitățile administrative-teritoriale ale județului Ilfov, se desfășoară exclusiv în format digital.

Pentru obținerea unui certificat de naștere sau deces, cetățeanul trebuie să se prezinte la biroul de stare civilă cu documentele necesare și să completeze cererea de eliberare a certificatului de stare civilă. Acest certificat poate fi eliberat atât în format digital, cu furnizarea unei adrese de e-mail către ofițerul de stare civilă, cât și în format fizic, tipărit pe un formular securizat, la alegerea solicitantului.

„Infrastructura S.I.I.E.A.S.C. integrează și o platformă dedicată cetățenilor, acesta fiind complet interoperabilă, platformă care va fi accesibilă într-o etapă ulterioară.

Infrastructura S.I.I.E.A.S.C. integrează 3188 de unități administrativ-teritoriale, iar la momentul actual, aproximativ 50 dintre acestea sunt interconectate la Sistemul Informatic.

Punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, la nivel național, se va realiza în etape succesive până la data de 24 septembrie 2024”, se arată pe site-ul mai.gov.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *