Ce se întâmplă cu pensiile românilor care muncesc în străinătate. Puțini oameni din diasporă își cunosc acest drept

Ce se întâmplă cu pensiile românilor care muncesc în străinătate. Puțini oameni din diasporă își cunosc acest drept

Conform legii, orice român care a cotizat în țara noastră cel puțin 15 ani, ideal 25, are dreptul la pensie, chiar dacă în cele din urmă s-a mutat în străinătate și și-a văzut de viață acolo. Cu toate acestea, românii din străinătate au simțit mereu că autoritățile din țara noastră le pun bețe în roate atunci când își cer pensia.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor care muncesc în străinătate

Asta, pentru că Legea pensiilor nu era în ajutorul acestor oameni. Concret, legea stabilește că autoritățile au 45 de zile la dispoziție pentru a admite sau respinge o cerere de pensionare. Din păcate, în cazul pensiilor comunitare și internaționale legea nu stabilește niciun termen, însă acest lucru va fi schimbat.

Conform Avocatnet.ro, un proiect de lege aflat în dezbatere în Senat propune ca toate casele de pensii să fie obligate să răspundă acestor solicitări în cel mult jumătate de an. Până acum existau cazuri de cetățeni frustrați de faptul că nu au primit un răspuns din partea autorităților nici după 2 ani.

Această propunere legislativă vizează modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, care vrea să elimine discrepanța existentă când vine vorba ”despre soluționarea cererilor de pensii naționale și a celor internaționale ori comunitare, respectiv lipsa unui termen pentru soluționarea celor din urmă”.

Concret, Legea pensiilor va stabili că “în aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internaţional şi european la care România este parte, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii competentă din România, în termen de 6 luni de la data înregistrării cererii”.

Oamenii din diaspora vor avea noi beneficii dacă intră la pensie

Deși termenul inițial va fi de maximum 6 luni, acesta poate fi prelungit cu trei luni dacă, pentru soluționarea cererii vor fi necesare documente și operațiuni suplimentare. Potrivit datelor statistice, pe 31 decembrie 2023 existau 2.616 de persoane care s-au plâns că au primit un răspuns pentru soluționare după mai bine de 6 luni. Proiectul de lege va ajunge în Parlament, după care trebuie să fie promulgat de președintele României.

La începutul anului 2024, Casele de Pensii stabileau lista de documente necesară celor care locuiesc în străinătate, dar care vor să-și încaseze pensia din România. Cel mai important astfel de document e certificatul de viață, un document care atestă că beneficiarul pensiei e în viață. Acest document trebuie trimis de două ori pe an, în martie și septembrie, către casele teritoriale de pensii.

Înainte de această nouă lege a pensiilor, certificatul trebuia trimis doar o singură dată pe an. Așdar , noua lege stabilește ce se întâmplă în cazul transferului în străinătate a pensiilor obținute în România, atunci când beneficiarul locuiește într-o altă țară. Certificatul de viață trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale.

Conform Legii 360/2023, “pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *