Ce sfaturi primesc nevestele soldaților ruși întorși din război, de la Frontul Popular, o organizație patriotică înființată de Vladimir Putin. „Suportați orice!”

Ce sfaturi primesc nevestele soldaților ruși întorși din război, de la Frontul Popular, o organizație patriotică înființată de Vladimir Putin. „Suportați orice!”

Rusoaicelor li s-a oferit un manual cu recomandări despre cum să-și trateze soții care se întorc de la război. Femeile trebuie să fie înțelegătoare, empatice, grijulii și, mai presus de toate, „să nu critice în niciun fel”. În ghidul editat de organizația Frontul Popular, fondată de președintele rus Vladimir Putin, consoartele sunt avertizate că trebuie să fie pregătite și pentru „comportamentul sexual deviant” al bărbaților lor, relatează Daily Mail.

Soțiile militarilor au primit un manual de instruire care evidențiază „schimbările psihologice profunde cu care se confruntă combatanții dislocați în prima linie”.

Bărbații trebuie să „se obișnuiască cu faptul că pericolul a trecut deja și că nimeni nu îi va ataca pe neașteptate”, conform îndrumărilor Frontului Popular al Întregii Rusii, o organizație pro-război fondată de președintele rus Vladimir Putin în 2011.

„Nu este recomandat să te apropii de el brusc, din spate. Este mai bine să vorbești mai întâi cu voce joasă și apoi să te apropii de el și să-l atingi. Dacă nu îl deranjează, îmbrățișează-l mai des. Trebuie să înțeleagă clar că poate veni oricând la tine”, arată manualul pentru soțiile soldaților.

Soțiile sunt sfătuite să nu-și preseze bărbații să povestească ce au trăit pe front

„Se întâmplă adesea ca soțul să se retragă și să nu spună nimic”, spune manualul. „În acest caz, poți încerca să-l convingi să renunțe spunându-i: «Experiența ta este foarte importantă. Și o poți împărtăși oricând vrei»”.

Doar fii acolo și arată-i că, atunci când va fi gata să vorbească, îl vei vei asculta. Învață să asculți tăcerea și să fii acolo.

Ghidul pentru soțiile militarilor ruși:

Femeile nu ar trebui să-i critice pe luptătorii care se întorc acasă, ci în schimb să le spună că „nici măcar nu-mi pot imagina prin ce ai avut de trecut”.

„Spune-i soțului tău că tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) este o reacție normală a corpului după operațiunea militară specială, iar ajutorul profesionist îl poate ajuta să facă față”, spune ghidul. 

„Asigură-te că nu se învinovăţeşte, că PTSD nu este o slăbiciune sau un eșec, ci un răspuns normal la stres și traume și că este important să ceară ajutor specializat pentru a-și menține sănătatea mintală”, arată ghidul.

Activists of the ONF (the All-Russia People’s Front political coalition) spread holiday cheer on the frontlines and deliver assistance to the Russian troops in Donbas. December 20, 2022. pic.twitter.com/pAL7cmmmmg

— Venik (@venik44) December 24, 2022

„Grijă la formele deviante de comportament sexual”

„Modificările comportamentale se pot manifesta prin intoleranță temporară la atingere și reducerea dorinței sexuale”, notează ghidul. „Cu toate acestea, schimbările se pot manifesta și prin susceptibilitatea la forme agresive de sex”, avertizează manualul.

Manualul a fost criticat de apărătoarea drepturilor omului Alena Popova, care a spus că „femeile ruse trebuie să curețe mizeria cauzată de războiul lui Putin”.

„În esență, femeilor li se spune că trebuie să suporte orice! Dar ele nu ar trebui să suporte totul pentru că soțul ei are PTSD. Agresiunea și orice formă de violența nu vor fi niciodată scuzate”, afirmă activista.

Experiența din războaiele anterioare a arătat că statul nu este interesat de psihicul oamenilor pe care i-a trimis la război.

Alena Popova:

Activiștii pentru drepturile omului critică ghidul

Popova s-a plâns de manualul spune femeilor să fie „mândre” și să-și sprijine bărbații „chiar dacă el folosește violența”.

„Familiile pe care Putin și sistemul lui le-au distrus probabil că trebuie să mulțumească pentru asta. Și că trebuie să suporte și să asculte orice. Dar femeile nu vor tolera acest lucru în tăcere. Vocile lor se aud din ce în mai tare”, a mai spus Popova.

Întorși de pe front, soldații au fost acuzați deja sute de crime, violuri sau bătăi, în special persoanele grațiațe ca să lupte în Ucraina.

1 din 4 soldați ruși a primit recomandarea de a merge la psihiatru

Numai în ultimele 6 luni, Fundația Apărătorii Patriei a oferit asistență psihologică celor 18.604 participanți la operațiuni de luptă pe teritoriul Ucrainei. Peste un sfert dintre ei trebuie să solicite ajutor medical calificat de la psihiatri, potrivit statisticilor Ministerului Sănătății de la Moscova, preluate de Mediținski Vestnik (n.r. – Jurnalul Medical).

Din numărul total de persoane care au primit ajutor psihologic, fiecare al patrulea, aproximativ 26%, a primit o recomandare de a solicita ajutor medical în profilurile Psihoterapie, Psihiatrie, „psihiatrie-narcologie, adică avea semne de tulburări mintale și tulburări de comportament”, notează Mediținski Vestnik, care a revizuit datele departamentului rus de sănătate.

Asistența psihologică primară pentru soldați care au participat la așa-numită „operațiune militară specială” din Ucraina a fost oferită de 409 psihologi și 27 de psihoterapeuți. Au fost deschise 1.400 de cabinete de consultaţii medicale şi psihologice, 412 săli de asistenţă medicală şi psihologică şi 556 săli de psihoterapie.