Cele două rute unde au loc turbulențe des și pe care e bine să le eviți, dacă îți e frică să zbori cu avionul

Cele două rute unde au loc turbulențe des și pe care e bine să le eviți, dacă îți e frică să zbori cu avionul

Incidentul din urmă cu o săptămână, în care 12 persoane au fost rănite pe un zbor Qatar Airways din cauza unui ciclon intens format deasupra Mării Negre, este un semnal de avertizare clar. Mai îngrijorător este faptul că meteorologii aeronautici indică o creștere a unui anumit tip de turbulențe care nu pot fi detectate de radarele avioanelor.

Coșmarul trăit de pasageri din cauza turbulențelor

Pasagerii zborului Doha – Dublin au trăit un adevărat coșmar, agravat de o furtună masivă în zona Mării Negre. Experții în meteorologie și aviație analizează acum turbulențele violente, iar mărturiile pasagerilor sunt cruciale în această investigație.

Turbulențele severe care au zdruncinat aeronava și au rănit șase pasageri și șase membri ai echipajului nu au putut fi evitate. Avionul se afla într-o zonă nepotrivită în momentul nepotrivit.

„A fost foarte înfricoșător, sincer. A durat 10 sau 15 secunde, iar acelea au fost cele mai rele 15 secunde din viața mea”, a declarat un pasager.

În timp ce se apropia de Turcia și de Marea Neagră, a intrat într-un ciclon puternic. În interiorul ciclonului, aerul se învârte cu viteză mare, având o presiune scăzută în centru și crescând treptat spre marginile furtunii.

Turbulențele violente și căderea bruscă a aeronavei au fost cauzate de o combinație de factori: rotația aerului din ciclon și curenții verticali din zona Mării Negre și a munților din apropiere.

Unde se întâlnesc turbulențe vara

Pentru cei care se tem de zbor, este important de știut că două dintre rutele cele mai des afectate de turbulențe trec pe deasupra Italiei și Elveției. Potrivit Observator, cele mai intense turbulențe apar vara, în timpul sezonului de vacanțe, conform șefului centrului meteo al Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian.

Cele mai periculoase sunt turbulențele de aer clar, care nu sunt detectabile de radarul avioanelor, avertizează experții. Aproximativ 100.000 de avioane sunt afectate anual de turbulențe, iar numărul incidentelor aviatice cauzate de aceste fenomene ar putea să se tripleze până în 2050, mai arată sursa citată.

Săptămâna trecută, o persoană a decedat și câteva zeci au fost rănite într-un zbor Singapore Airlines zguduit de curenți puternici. De asemenea, sâmbătă, pasagerii unui zbor Turkish Airlines de la Istanbul la Izmir au trecut printr-o experiență similară. O însoțitoare de zbor a fost grav rănită la spate în urma turbulențelor, presa turcă relatând chiar despre o fractură de coloană vertebrală.