Cele mai bune plante pentru gardul viu

Cele mai bune plante pentru gardul viu

Dacă ți-ai propus să delimitezi în vreun fel spaţiul din curtea casei tale trebuie să știi că gardul viu poate fi o soluție excelentă, pe cât de ieftină și frumoasă, pe atât de prietenoasă cu mediul înconjurător.

Alegerea celor mai potrivite plante pentru gardul viu poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă nu ești familiarizat cu soiurile disponibile pe piață ori cu tehnicile de întreținere. Atunci când dorești să achiziționezi astfel de plante va trebui să ții cont de mai mulți factori, cum ar fi, spre exemplu, climatul, expunerea la soare, tipul de sol și nivelul de întreținere pe care ești dispus să-l oferi acestor plante. În acest articol îți vom prezenta câteva dintre cele mai potrivite plante pentru un gard viu, punând accent pe diversitate și pe beneficiile acestora.

De ce să plantezi un gard viu

Înainte de toate este important de știut că succesul de care se bucură gardurile vii pe proprietățile din Europa denotă în primul rând o alegere înțeleaptă, dar și grija pentru natură și pentru un stil de viață sănătos. Apoi, gardul viu este și o alternativă durabilă și ecologică. 

Un gard viu poate fi o modalitate minunată de a îmbunătăți estetica grădinii tale și de a crea un spațiu verde frumos și plin de viață. Dincolo de faptul că îți oferă un plus de discreție pe tot parcursul anului, acesta constituie și o delimitare atractivă care poate fi folosită pentru a separa diferite zone ale spațiului exterior din curte.

Alegerea celor mai potrivite plante pentru un gard viu depinde de preferințele personale și de condițiile din propria grădină

În același timp, ele ajută la filtrarea zgomotului și servesc pe post de barieră împotriva vântului și a poluării, mai ales în marile aglomerări urbane, creând un excelent habitat natural. De asemenea, un gard viu are și rolul de a reține apa în sol, de a ne feri de privirile curioase ale vecinilor și trecătorilor, oferindu-ne, totodată, umbră în zilele toride de vară.

Nu în ultimul rând, trebuie să ştii că realizarea unui gard viu în jurul curții casei tale nu este o chestiune foarte complicată, ba din contră, poate fi chiar uşor de realizat dacă vei ține cont de o serie de aspecte, iar la final vei putea beneficia de intimitatea și de protecţia de care tu și familia ta aveți nevoie.

Ce tipuri de gard viu există

Gardurile vii reprezintă, practic, o serie de tufișuri, arbuști sau plante, iar plantarea lor poate avea scop funcțional, și anume de împrejmuire a unui teren, dar și scop pur decorativ, potrivit site-ului Mathaus.ro.

Un gard viu poate fi diferențiat după funcția pe care acesta o îndeplinește, și anume:

gard viu pentru delimitare – rolul acestuia este strict de împrejmuire a unui teren, fie că este vorba despre un câmp cultivat ori despre grădina casei tale;
gard viu decorativ – tufișurile și arbuștii pot fi plantați și în interiorul grădinii ca parte a unei lucrări peisagistice;
gard viu pentru intimitate – acesta maschează grădina de privirile curioase ale trecătorilor, iar pentru asta va trebui să îngrijești tufișurile astfel încât să atingă înălţimea și desimea dorite.

În același timp, gardurile vii pot fi clasificate în funcție de plantele pe care le folosești, iar în acest caz există garduri veșnic verzi, garduri din tufișuri sau cu flori, garduri cățărătoare și garduri mixte.

Cum alegi plantele potrivite pentru un gard viu

Specialiștii de la Mathaus recomandă ca atunci când alegi tipul de gard viu trebuie să iei în calcul scopul proiectului tău, fie că este vorba despre un simplu perete verde înalt, care să-ți ofere intimitate, o bordură pentru delimitarea unui spațiu ori un gard decorativ multicolor. De asemenea, contează și dacă vrei un gard viu care să fie verde tot timpul anului sau preferi o variantă doar pentru lunile calde.

Un gard viu poate fi o modalitate minunată de a îmbunătăți estetica grădinii tale

La fel de important de știut este și faptul că fiecare tip de plantă pentru un gard viu oferă și beneficii, și dezavantaje. De aceea, trebuie să ții cont nu doar de preferințe, ci și de înălțimea la care vrei ca gardul viu să ajungă, de ritmul de creștere, de ușurința de îngrijire, și altele. Spre exemplu, dacă vei opta pentru un arbust sau pentru o plantă cu ritm rapid de creștere, acesta va ajunge la înălțimea potrivită în circa 2-3 ani. Trebuie să știi, însă, că, pentru a obține un aspect estetic cât mai plăcut, un astfel de „zid” verde necesită tăiere și cosmetizare mai des comparativ cu altele. Printre variantele cele mai populare sunt tuia pentru intimitate, lemnul câinesc pentru borduri de delimitare și hibiscus pentru un decor colorat.

Cum se plantează gardul viu

Există două moduri în care se poate planta un gard viu: fie prin însămânțare, fie prin sădirea plantelor deja crescute, sub formă de puieți, arbuști, etc.. Dacă vei opta pentru prima metodă, procesul va dura mult mai mult până vei ajunge la rezultatele dorite, astfel că aceasta se recomandă doar dacă vrei un gard viu în scop decorativ.

Apoi, foarte importantă este etapa de pregătire a solului. Aflăm tot de pe site-ul Mathaus.ro că majoritatea plantelor pentru gard viu au nevoie de un pământ fertil și cu un drenaj bun. În situația în care solul este compact și greu se poate adăuga nisip sau turbă. De asemenea, groapa sau șanțul trebuie udate din abundență înainte de plantare, iar pământul poate fi îmbogățit cu îngrășământ sau cu compost.

Gardurile vii reprezintă, practic, o serie de tufișuri, arbuști sau plante

Așa cum aminteam anterior, ține cont și de scopul proiectului tău. Dacă dorești un gard viu de delimitare sau unul decorativ, atunci va fi suficient un singur rând de plante. Însă, dacă dorești intimitate și siguranță, va trebui să plantezi două rânduri paralele de arbuști, iar pentru o creștere ideală, puieții trebuie Plantați în zig-zag.

Un gard din puieți sau arbuști va fi mai ușor de plantat, cu condiți să respecți niște reguli de bază. Astfel, aceștia trebuie plantați la foarte scurt timp după ce au fost achiziționați, groapa trebuie să aibă fie de două ori mai mare comparativ cu cea dedicată plantelor și trebuie udați din abundență în perioada de creștere, motiv pentru se recomandă plantarea lor într-un anotimp ploios, adică primăvara sau toamna.

Care sunt cele mai bune plante pentru gardul viu

Alegerea celor mai potrivite plante pentru un gard viu depinde de preferințele personale și de condițiile din propria grădină. Asigură-te că alegi plante adecvate climatului și mediului tău, iar cu puțină planificare și îngrijire responsabilă vei avea un gard viu splendid, care va oferi nu doar frumusețe și intimitate, ci și o serie de beneficii naturale pentru mulți ani de acum înainte.

Iată care sunt cele mai populare plante pentru gardurile vii în opinia specialiștilor de la GardenersWorld:

Tuia

Tuia este una dintre cele mai populare opțiuni pentru gardurile vii datorită aspectului său atractiv și creșterii rapide. Această plantă rezistentă poate crea un gard dens, oferind intimitate și protecție împotriva vântului. Tuia preferă solurile umede și pline de nutrienți și sunt rezistente la secetă odată ce sunt plantate.

Lavandă

Dacă îți dorești un gard viu care să ofere și o aromă minunată, lavanda este o alegere excelentă. Această plantă are flori frumoase, atractând albinele și alte insecte polenizatoare. Pe lângă aspectul său estetic, lavanda poate fi folosită și în gospodărie pentru aromatizarea dulciurilor sau a ceaiurilor.

Buxus

Cunoscută și sub denumirea de bujor de grădină, buxusul este o plantă ornamentală perenă, cu frunze mici și dense. Aceasta poate fi tunsă în forme decorative, conferind un aspect elegant și ordonat grădinii tale. Buxusul preferă solul bine drenat și poate fi crescut și în ghivece pentru ca pe timpul iernii să poată fi mutat în interior.

Arbuști de trandafiri

Trandafirii sunt considerați simboluri ale frumuseții și eleganței și pot fi utilizați pentru a crea un gard viu bogat în flori colorate și aromate. Pentru asta alege soiuri rezistente și adaptate la climatul zonei în care locuiești pentru a asigura o creștere sănătoasă și o înflorire bogată.

Arbuști ornamentali

Gardul viu alcătuit din arbuști ornamentali adaugă culoare și varietate grădinii casei tale. cele cei mai cunoscuți astfel de arbuști sunt Hibiscus, Forsythia și Weigela. Hibiscusul se distinge prin florile sale mari și colorate, Forsythia oferă, mai ales primăvara, un adevărat spectacol de flori galbene datorită celor 11 specii, în timp ce Weigela impresionează prin florile sale tubulare roșii și prin frunzișul bogat.

Iederă

Aceasta este o plantă cățărătoare extrem de populară, care poate fi folosită pentru a acoperi gardurile sau zidurile. Iedera oferă un aspect natural plin de viață și poate supraviețui în condiții mai puțin favorabile. Poate avea flori galbene sau mov.

Lemn de câine

Lemnul de câine sau lemnul câinos, cunoscut și sub numele de Ligustrum vulgare, este o plantă foioasă, foarte ușor de întreținut, care poate fi tunsă în diferite forme. În același timp, aceasta este o plantă foarte rezistentă la poluare, ceea ce face din ea o soluție excelentă mai ales dacă locuiești în marile orașe.

Paltinul japonez

Acesta este un copac ornamental foarte popular, care este apreciat mai ales pentru frunzișul său deosebit, care oferă culori vibrante și diverse forme. Reprezimtă o alegere excelentă pentru un gard viu într-o grădină cu influențe orientale.

Tisa japoneză

Tisa niponă face parte din clasa Taxus, care este originar din Japonia, Coreea, nord-estul Chinei și extremul sud-est al Rusiei. Este un copac veșnic verde, care poate atinge între 10 și 18 metri înălțime, cu un trunchi de până la 60 cm diametru. Rezistă bine la temperaturi scăzute și în condiții de secetă și, totodată, este foarte tolerant la umbră.

Ienupăr chinezesc

Originar din nord-estul Asiei, ienupărul chinezesc este un arbust decorativ, care se poate cultiva atât în zona de câmpie, cât și în zonele montane. Mai exact, poate fi plantat în grădină sau în parcuri și chiar în ghiveci pentru decorarea teraselor. Arbuștii de ienupăr sunt plante rezistente și ușor de crescut, fiind ideali pentru gardurile vii. Sunt de diverse forme și dimensiuni, inclusiv variante prostrat pentru gardurile joase sau versiuni înalte pentru un gard viu mai impunător.

Vezi şi flori care înfloresc tot anul, pentru o grădină spectaculoasă!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *