Cod portocaliu și galben de vreme rea. ANM anunță vânt puternic în mai multe județe din România

Cod portocaliu și galben de vreme rea. ANM anunță vânt puternic în mai multe județe din România

Așadar, conform primului avertisment ANM, codul galben de vreme rea, acesta va fi valabil în intervalul 16 mai, ora 10:00 – 17 mai, ora 23:00. Vor fi afectate zone din sudul Banatului și al Transilvaniei, precum și zone din Carpații Meridionali. Aici, vântul va avea intensificări chiar și de peste 80 de kilometri pe oră.

ANM anunță vânt puternic în mai multe județe din România

”În intervalul menționat, în sudul Banatului și al Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vântul va avea intensificări, cu rafale de 55…65 km/h, și temporar de peste 70…80 km/h”, transmit specialiștii ANM.

Mai mult, meteorologii anunță că ”local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în sudul, vestul, nord-vestul și centrul țării, cu viteze în general de 45…55 km/h”. De asemenea, specialiștii ANM au subliniat că în Banat și sudul Crișanei vor fi averse în general moderate cantitativ (15 – 20 l/mp).

Acestea vor fi însoțite de descărcări electrice, în noaptea de joi spre vineri (16 – 17 mai). Cât despre codul portocaliu de vreme rea, acesta va fi valabil în perioada 16 mai, ora 21:00 – 17 mai, ora 12:00. În intervalul menționat, meteorologii ANM anunță că ”vântul va avea intensificări susținute în județul Caraș Severin unde vor fi viteze de 80…85 km/h și temporar peste 90 km/h”.

Cu toate acestea, românii trebuie să știe că în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie poate actualiza avertismentele. Așadar, oamenii trebuie să rămână atenți la aceste mesaje.

Cod galben și portocaliu

Elena Mateescu anunța că un val de aer rece va lovi România

În urmă cu 24 de ore, meteorologii anunțau că un val de aer rece va pune stăpânire pe România. Astfel, temperaturile vor fi mai scăzute, iar la munte sunt așteptate inclusiv precipitații precum lapovița și ninsoare. Elena Mateescu, directorul ANM, a oferit mai multe detalii referitor la această situație, în direct la Antena 3.

”O vreme ușor mai răcoroasă pentru această perioadă din calendar, cu maxime la scara întregii țări, fără variații semnificative de la o zi la alta, între 13 °C până la 21- 23°C. Vorbim și de temperaturi minime destul de coborâte, mai ales în zonele depresionare din estul Transilvaniei, acolo unde este posibil să ne apropiem chiar de 0°C și să consemnăm posibil și temperaturi negative.

Vor fi condiții de brumă în acele zone, minimele, în general la scara întregii țări, între șase până la nouă 10°C inclusiv în Bucureşti. Din punct de vedere al regimului de precipitații, este posibil ca într-adevăr, să mai consemnăm la altitudini mai mari de 1.900 de metri precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, inclusiv intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 45-50km/h în zonele mai joase de relief, iar în zona montană înaltă peste 70km/h” a declarat Elena Mateescu.

În urmă cu o lună, specialiștii ANM transmiteau că luna aprilie 2024 a fost cea mai caldă lună aprilie din istoria României, totul fiind pus pe seama încălzirii globale. Așadar, temperatura medie în această lună a fost de 15,2 grade Celsius, iar românii au toate motivele să se aștepte la primăveri tot mai calde în fiecare an.