Comisia Europeană pregătește restricții pentru importurile de cereale din Ucraina, pe fondul protestelor fermierilor

Comisia Europeană pregătește restricții pentru importurile de cereale din Ucraina, pe fondul protestelor fermierilor

Comisia Europeană examinează variantele pentru a facilita statelor membre din Europa de Est, inclusiv României, posibilitatea de a impune restricții asupra importurilor din Ucraina. Această măsură vine în contextul eforturilor de prelungire a liberalizării schimburilor comerciale cu Kievul până în iunie 2025, a relatat Reuters, preluată de Agerpres.

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat marţi, 23 ianuarie, că Executivul comunitar va veni cu o propunere concretă, care va ţine cont de cerințele fermierilor din ţările estice ale blocului comunitar, inclusiv România. Actualul aranjament include măsuri de protejare a statelor, dar numai dacă întreaga piaţă UE este afectată.

Oficialul a precizat că Bruxelles-ul analizează cum poate proteja cele mai sensibile produse, adăugând că a discutat acest subiect cu miniştrii Agriculturii din Polonia şi Ungaria în ultimele 24 de ore.

Un diplomat european a precizat că planul Comisiei va permite statelor membre afectate să ia acţiuni rapide, pentru o perioadă iniţială de patru luni, cu condiţia unei evaluări din partea CE în decurs de trei săptămâni. De asemenea, Ucraina ar urma să fie încurajată să se alinieze mai mult cu standardele UE.

Măsura vine după ce ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a spus că intrările de cereale ieftine din Ucraina au „ruinat” pieţele din Europa Centrală. „Noi am interzis importul de cereale şi anumite produse agricole din Ucraina. Am dori să menţinem această măsură”, a afirmat Szijjarto.

Comisia Europeană a ajutat Ucraina, fermierii români s-au temut de faliment

Începând din iunie 2022, instituția condusă de Ursula von der Leyen a suspendat taxele în cazul importurilor din Ucraina, scopul fiind de a sprijini economia ucraineană după invazia rusească. Dar afluxul de cereale ucrainene ieftine a declanşat proteste vehemente din partea fermierilor din ţările vecine Ucrainei, inclusiv România.

Atunci, Comisia Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Slovaciei și României pentru câteva luni, până pe 15 septembrie 2023, să interzică vânzările interne de cereale venite din Ucraina, permiţând doar tranzitul pentru export. După 15 septembrie, măsura nu a mai fost prelungită, pe fondul protestelor Ucrainei.

În această situație, fermierii români au avertizat cu privire la creșterea concurenței neloiale din cauza cerealelor ieftine venite din Ucraina și au cerut Executivului condus de Marcel Ciolacu să adopte măsuri imediate, dar și să discute situația în plan extern, în caz contrar existând temeri de faliment.

Însă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat dur, chiar la București, interzicerea exporturilor de cereale din Ucraina. Liderul de la Kiev a cerut ca țara lui să nu devină „o țintă economică” și a avertizat că „dacă va fi nevoie, vom lupta și în tribunalele internaționale”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *