Creaturi cu aspect extraterestru, observate pentru prima dată în cele mai întunecate adâncuri ale oceanului

Creaturi cu aspect extraterestru, observate pentru prima dată în cele mai întunecate adâncuri ale oceanului

O colecție de noi specii descoperite pe fundul oceanului demonstrează cât de stranie și necunoscută este această lume. În zona Clarion-Clipperton din Oceanul Pacific, situată între Mexic și Hawaii, oamenii de știință marini au descoperit animale pe care omenirea nu le-a văzut niciodată: creaturi care trăiesc vieți foarte diferite, în întunericul permanent al abisopelagicelor.

„Aceste zone sunt cele mai puțin explorate ale Pământului. Se estimează că doar una din zece specii de animale care trăiesc aici a fost descrisă de știință”, spune ecologistul marin Thomas Dahlgren de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, scrie site-ul de specialitate Science alert.

„Este unul dintre puținele cazuri în care cercetătorii pot descoperi noi specii și ecosisteme în același mod în care se făceau descoperiri în secolul al XVIII-lea. Este foarte incitant.”

Tehnologia aduce lumină în întuneric

Sub o anumită adâncime, oceanul devine extrem de ostil pentru oameni. Presiunea apei devine zdrobitoare, lumina soarelui nu poate pătrunde atât de adânc, rezultând într-un întuneric permanent, iar temperaturile sunt extrem de scăzute, doar câteva grade peste punctul de îngheț. Dar unde oamenii nu pot ajunge, tehnologia noastră poate.

O echipă internațională de cercetători, colaborând în cadrul misiunii SMARTEX a Centrului Național de Oceanografie din Marea Britanie, a trimis un vehicul operat de la distanță (ROV) la adâncimi cuprinse între 3.500 și 5.500 de metri în zona Clarion-Clipperton.

Supraviețuire în condiții extreme

Viața la aceste adâncimi nu este ușoară. Pentru hrană, majoritatea organismelor de pe fundul oceanului abisal se bazează pe materia organică care cade din straturile superioare ale oceanului, un fenomen cunoscut sub numele de „zăpada marină”, și pe cadavrele ocazionale ale balenelor. Astfel, majoritatea vieții de acolo se rezumă la filtre și organisme care se hrănesc cu sedimente: animale care pot face față acestei resurse limitate de hrană.

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri făcute în această expediție este un castravete de mare transparent, poreclit „unicumber”, aparținând familiei Elpidiidae. În imaginea capturată de ROV, tractul digestiv al animalului este clar vizibil, plin de hrana adunată de pe fundul oceanului. Acesta are, de asemenea, o coadă lungă și neobișnuită, probabil folosită pentru înot.

„Aceste castraveți de mare au fost printre cele mai mari animale găsite în această expediție”, explică Dahlgren. „Ele acționează ca niște aspiratoare pentru fundul oceanului, specializate în găsirea sedimentelor care au trecut prin cele mai puține stomacuri.”

Speciile descoperite uimesc lumea științifică cu aspectul lor. (Foto: Universitatea Gothenburg)

Creaturi fascinante din adâncuri

Alte creaturi descoperite includ un burete de sticlă delicat, un filtru în formă de cupă cu cea mai lungă durată de viață cunoscută la animale, de până la 15.000 de ani; un crustaceu tanaid cu un corp lung, aproape ca un vierme; stele de mare, corali și anemone; și un spectaculos castravete de mare roz, poreclit „Barbie”.

Castraveții de mare roz, cunoscuți și sub numele de porci de mare, sunt un tip de castravete de mare de adâncime din familia Elpidiidae. Ei sunt plinuți și pufosi, adesea roz, și se deplasează pe picioare mici și scurte.

Porcul de mare Barbie, așa cum a fost poreclit, aparține genului Amperina. Este de o nuanță de roz deosebit de vie, cu picioare delicate la capătul membrelor sale.

Porcul de mare Barbie.

Importanța protejării diversității marine

Oamenii de știință vor continua să studieze aceste creaturi uimitoare, dar știm deja un lucru: diversitatea vieții de pe fundul oceanului necesită mai multă atenție și protecție. Zona Clarion-Clipperton explorată de cercetători este utilizată pentru mineritul de mare adâncime, care ar putea avea un impact devastator asupra habitatelor marine.

„Lipsa de hrană face ca indivizii să trăiască departe unii de alții, dar bogăția speciilor din zonă este surprinzător de mare. Vedem multe adaptări specializate interesante în rândul animalelor din aceste zone”, spune Dahlgren.

„Trebuie să știm mai multe despre acest mediu pentru a putea proteja speciile care trăiesc aici. Astăzi, 30% din aceste zone marine sunt protejate, și trebuie să știm dacă acest lucru este suficient pentru a asigura că aceste specii nu sunt în pericol de extincție.”

În concluzie, descoperirile din zona Clarion-Clipperton ne oferă o privire rară asupra vieții din cele mai întunecate adâncuri ale oceanului și subliniază importanța protejării acestor ecosisteme unice și fragile.