Cu cât se vând cireșele de mai la marginea drumului. Prețul este mult mai mic decât în supermarket sau piață

Cu cât se vând cireșele de mai la marginea drumului. Prețul este mult mai mic decât în supermarket sau piață

Fructele de primăvară sunt acum disponibile pe marginea drumurilor și în piețe. Spre exemplu, pe traseul județean DJ 102, care traversează comuna Păulești, localnicii își pun la vânzare recolta de cireșe proaspăt culeasă din propria lor grădină.

Cireșe vândute la marginea drumurilor

Cunoscute sub denumirea de “cireșele de mai”, aceste fructe se vând la prețuri cuprinse între 25 și 30 de lei pe kilogram, semnificativ mai accesibile decât cele importate din supermarketuri și unele piețe din Ploiești.

Producția de cireșe pentru acest sezon se anunță a fi una bună, datorită condițiilor meteorologice favorabile în acest an, spre deosebire de anii anteriori.

Comuna Păulești este recunoscută în Prahova pentru livezile sale de cireși, plantate de localnici de-a lungul anilor, ca o tradiție de familie. Este greu să găsești o gospodărie în această comună fără cel puțin un cireș.

Astfel, în fiecare primăvară, localnicii, în special cei în vârstă, își sporesc veniturile prin vânzarea acestor fructe delicioase, în funcție de cât de bogată este recolta, conform informațiilor de pe observatorulph.ro.

În fiecare an, Primăria Păulești organizează un festival al cireșelor la care participă numeroși localnici și nu numai. Cireșele s-au copt deja în Alba Iulia, după săptămâni de vreme frumoasă și căldură, în special în primele două săptămâni ale lunii aprilie. Acestea au apărut și pe piață, prețul unui kilogram fiind între 40 și 50 de lei.

Cireșele s-au copt mai repede în acest an

Vremea favorabilă din ultimele săptămâni a contribuit la coacerea rapidă a cireșelor în acest an. De obicei, în alți ani, cireșele erau disponibile doar în luna iunie, dar în 2024, datorită vremii prielnice, acestea s-au copt mult mai repede. În unele livezi din Alba Iulia, cireșele sunt deja gata de cules.

Cireșele sunt deja disponibile spre vânzare și în piața din Alba Iulia. De exemplu, un comerciant din Micești vinde kilogramul cu 40 de lei, iar o caserolă de 500 de grame costă 20 de lei. Aceste cireșe provin dintr-un cireș de 10 ani.

Un alt comerciant din piața din Alba Iulia vinde cireșe importate din Grecia, la prețul de 50 de lei pe kilogram. În ultimii ani, cireșele au avut prețuri ridicate, fiind considerate aproape produse de “lux”.

Prețul lor exorbitant se datorează în principal sezonului scurt în care acestea pot fi comercializate. Vremea favorabilă din acest an a determinat ca cireșele să se coacă mai repede decât în alți ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *