Cum a reușit un român să dea lovitura în afaceri. A făcut o investiție de 200 de euro

Cum a reușit un român să dea lovitura în afaceri. A făcut o investiție de 200 de euro

Într-un an în care credea că nu-și va mai putea salva livada cu cireși, Viorel Roman a avut o idee de afacere foarte ingenioasă. Metoda lui a dat roade mai mult decât s-ar fi așteptat și o împrumută și altor agricultori.

Cum și-a salvat un român livada cu cireși de secetă

Văzând că pomii săi tindeau să se usuce tot mai mult, Viorel Roman a apelat la o metodă naturală, pe care nu o mai încercase, ci doar auzise despre efectele benefice ale ei. A cumpărat 18 stupi din Olanda, cu câte 500 de bondari fiecare.

Pentru fiecare stup a scos din portofel 200 de euro, iar de cum bondarii au început procesul de polenizare, toată livada lui Viorel a reînviat. A ajuns la concluzia că bondarii sunt mai buni pentru natură decât albinele.

”Introducem bondarii în plantație, îi distribuim pe toată suprafața. 3 stupi din aceștia pe hectar”, a explicat Viorel Roman pentru Observator. Rezultatele pozitive nu l-au determinat pe Viorel să fie egoist, din contra.

A observat că mai mulți agricultori au probleme cu plantațiile, așa că s-a hotărât să-i ajute. Le-a oferit gratis câte un stup și aceștia din urmă au rămas fără cuvinte când au văzut cât de eficienți sunt bondarii.

Cât de utili sunt bondarii pentru agricultură față de albine

Aceste insecte oferă diferite avantaje față de metodele tradiționale de polenizare. Ei au capacitatea de a zbura și de a poleniza chiar și la temperaturi mai scăzute, față de albine. În plus, sunt utili și pentru culturile de ardei, castraveți sau roșii.

Nicușor Pandele și Cati Ursache sunt doi dintre fermierii pe care Viorel i-a ajutat. Aceștia se miră de generozitatea lui Viorel și spun că le-a salvat afacerea, în condițiile în care nu-și doreau să recurgă la o polenizare cu substanțe chimice.

”Vrem să folosim aceşti stupi pentru a încerca să producem o hrană curată şi sănătoasă. Avantajul cel mai mare al lor – zboară la o temperatură mult mai joasă şi realizează un altfel de polenizare faţă de albine”, a detaliat Nicușor Pandele.

 ”Am decis un stup pentru că nu am o întindere foarte mare. Într-un solar cu roşii, castraveţi. Am profitat de această ocazie şi m-am prezentat să iau un stup”, a declarat și Cati Ursache pentru sursa menționată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *