Cum explică Klaus Iohannis că România a respins două zile căderea unei drone pe teritoriul său. „Comunicarea noastră a fost cu bună-credință”

Cum explică Klaus Iohannis că România a respins două zile căderea unei drone pe teritoriul său. „Comunicarea noastră a fost cu bună-credință”

Comunicarea autorităților a fost făcută „cu bună-credinţă” şi în baza dovezilor de care au dispus, a declarat miercuri seară, 6 septembrie, președintele Klaus Iohannis, după ce bucăți „care pot fi dintr-o dronă” rusă au fost găsite în județul Tulcea, la două zile după ce autoritățile române au respins vehement informațiile Ucrainei.

Întrebat de reporterul TVR la o conferință de presă cum explică faptul că două zile toată comunicarea oficială a statului român a negat acest incident și dacă există o responsabilitate la vârful MApN pentru incoerența în comunicare, Iohannis a spus că acum „avem o situație fluidă”.

„În situația de război la graniță, trebuie să înțelegem că avem o situație fluidă. Astăzi e altă situație decât ieri. Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună-credinţă şi în baza dovezilor de care am dispus noi. Nu putem să facem afirmații care angajează statul român în baza unor supoziții. MApN m-a informat, și sunt convins că a fost cu bună-credință, că nu există astfel de piese și asta a fost comunicarea făcută public. Între timp, situația s-a schimbat. Au apărut astfel de piese”, a spus Iohannis, la finalul Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Președintele a adăugat că toți aliații NATO au fost informați cu privire la acest incident, încă de azi-dimineață.

„Între timp, am informat aliații NATO. Ambasadorul nostru de la NATO a fost însărcinat să-l informeze pe secretarul general și pe toți aliații, chiar în această dimineață, în cadrul consiliului Nord-Atlantic. I-a informat pe toți aliații de incidentul că au fost găsite rămășite care foarte probabil sunt de drone”, a spus Iohannis.

„Aici ne găsim în momentul de față și în măsură în care cercetările aduc noi dovezi, putem să facem următorii pași și să comunicăm tot ce se găsește”, a adăugat șeful statului.

Marți seară, 5 septembrie, în zona localității Plauru, județul Tulcea, au fost găsite bucăți care „pot fi dintr-o dronă”, într-o zonă cu vegetație abundentă, a anunțat miercuri, 6 septembrie, ministrul apărării Angel Tîlvăr, care a mers la fața locului.

Asta după ce portul ucrainean Ismail a fost atacat duminică noapte de drone ruse, iar la câteva ore de la atac, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe Oleg Nikolenko a afirmat că drone au căzut și au explodat și pe teritoriul țării noastre. Șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, a insistat că Ucraina deține și fotografii care dovedesc acest lucru.

Autoritățile române, inclusiv Klaus Iohannis, au respins vehement informațiile până astăzi.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *