Cum încetinești îmbătrânirea: Descoperirea oamenilor de știință care ar putea schimba totul

RMAG news

Două studii recente încearcă să facă lumină în ceea ce privește modul în care ceasurile biologice interne ale organismului nostru colaborează pentru a menține funcționarea țesuturilor și pentru a încetini îmbătrânirea.

Studiile care îți demonstrează cum se instalează îmbătrânirea

Cercetările cu pricina se concentrează pe ceasul circadian central, nucleul de control al creierului gestionat de nucleul suprachiasmatic (SCN) și pe ceasurile circadiene periferice răspândite în jurul corpului, care controlează sincronizarea proceselor celulare în organe, mușchi și piele.

Atât timp cât ceasul central comunică cu un ceas periferic pe parcursul zilei, procese precum repararea ADN-ului, activitatea mitocondrială, metabolismul și ciclul natural al celulelor pot fi menținute pe drumul cel bun, care împiedică îmbătrânirea.

Studiul subliniază că interacțiunea minimă între doar două ceasuri de țesut, unul central și celălalt periferic, este necesară pentru a menține funcționarea optimă a țesuturilor cum ar fi mușchii și pielea și pentru a evita deteriorarea și îmbătrânirea acestora.

Alte două studii abordează această temă. Primul, publicat în revista Science, a folosit experimente pe șoareci pentru a demonstra modul în care restabilirea coordonării între ceasurile creierului și cele musculare protejează împotriva pierderii musculare și a scăderii forței și funcției musculare.

În al doilea studiu, publicat în Cell Stem Cell, echipa a examinat ceasul circadian din pielea șoarecilor și cum acesta depinde de ceasul central pentru a funcționa corect.

Ce s-a descoperit

În ciuda acestei interdependențe, s-a constatat că ceasurile periferice au o anumită autonomie: ele pot totuși să urmărească ciclurile de 24 de ore și să gestioneze o mică parte a funcțiilor celulare.

Mai mult decât atât, restricționarea momentelor de hrănire a șoarecilor la anumite momente ale zilei, în absența ceasului creierului, a fost demonstrată că ajută ceasurile periferice să se descurce mai bine pe cont propriu.

În timp ce mușchii, pielea și sistemul nervos central se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, astfel că se instalează îmbătrânirea, cercetătorii din spatele acestor două studii consideră că munca lor are potențialul de a ajuta la menținerea performanței fizice în etapele ulterioare ale vieții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *