Cum ne fură inteligența artificială locurile de muncă. Statisticile îngrijorătoare care îți arată că viitorul nu este roz

RMAG news

Inteligența artificială amenință să ducă la dispariția a milioane de locuri de muncă. Cei mai bine poziționați în fața acestei provocări sunt cei care învață să profite de această tehnologie pentru a rămâne competitivi și relevanți, conform unui articol publicat de CNCB.

Inteligența artificială nu vă va înlocui. Vei fi înlocuit de cineva care știe să utilizeze AI”, a declarat Laurence Liew, director pentru inovație AI la AI Singapore, în cadrul evenimentului Salesforce World Tour Essentials din Singapore.

Lipsa de oameni calificați duce la o situație nefericită

Deși mulți profesioniști se tem că AI le va lua locurile de muncă, aproximativ 55% dintre șefii de companii sunt preocupați de lipsa de oameni calificați pentru a ocupa pozițiile rămase vacante.

Lipsa de talente este o problemă reală, astfel că angajații care pot lucra cu inteligența artificială sunt avantajați.

71% dintre liderii de companii spun că ar prefera un candidat cu mai puțină experiență, dar care are competențe în AI, în locul unuia mai experimentat care nu are aceste abilități.

Deși AI a fost în centrul atenției încă de la lansarea ChatGPT de la OpenAI în noiembrie 2022, marile companii nu s-au grăbit să integreze tehnologia și să investească în perfecționarea talentelor de care deja dispun.

În timp ce 79% dintre directori consideră că firma lor ar trebui să adopte AI pentru a rămâne competitivă, presiunea de a genera un randament imediat al investițiilor a încetinit tranziția către AI.

Angajații din lume încearcă să se adapteze la inteligența artificială

Drept urmare, angajații din întreaga lume iau problema în propriile mâini, învățând să folosească singuri tehnologia.

Experții spun că una dintre cele mai mari probleme legate de învățarea utilizării inteligenței artificiale pe cont propriu este că mulți oameni nu știu cum să o facă în mod sigur și eficient.

De altfel, pe internet, există multe instrumente de inteligență artificială „gratuite”, cum ar fi ChatGPT, dar experții avertizează că aceste instrumente nu sunt de fapt gratuite, deoarece utilizatorii furnizează date valoroase care alimentează baza de date a programului.