Cum poți vota dacă nu ești în localitate sau nu ai viză de flotant

Cum poți vota dacă nu ești în localitate sau nu ai viză de flotant

La alegerile locale din 9 iunie nu se poate vota decât în localitatea de domiciliu sau de flotant, dar la cele europarlamentare, prezidențiale și parlamentare se poate vota la orice secție de votare.

Regulile de vot diferă în funcție de tipul alegerilor.

Alegerile locale

Pentru alegerile locale din 9 iunie, în care se votează primarii, consiliile locale și consiliile județene, se poate vota numai în localitatea de domiciliu sau în localitatea unde ai viză de flotant, adică reședință temporară. Nu se poate vota în alte localități decât cea de domiciliu sau de reședință temporară, deci nu se poate vota din străinătate.

La alegerile locale există liste speciale complementare, pe care sunt incluși cetățenii UE cu reședință în România. Pentru a putea vota la adresa de reședință, aceștia trebuiau să obțină dovada reședinței cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor, termen care a expirat. Apoi se pot înscrie și în Registrul Electoral, dar cu cel târziu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru a vota pe liste permanente, conform Expert Forum.

Alegerile europarlamentare

La alegerile europarlamentare, programate tot pe 9 iunie, se poate vota la orice secție de votare din țară sau din străinătate.

În țară se poate vota pe lista permanentă la secția de votare unde este arondat alegătorul sau în orice altă secție de votare din afara localității, pe liste suplimentare. În străinătate se poate vota pe liste suplimentare la orice secție, la ambasade, consulate sau institute culturale. Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral și nici de domiciliul/reședința obligatorii în străinătate. Dacă în ziua respectivă sunteți turist, puteți vota la orice secție.

Alegerile prezidențiale

Pentru alegerile prezidențiale, programate în septembrie, se poate vota la orice secție de votare din țară sau în străinătate.

În țară se poate vota pe lista permanentă la secția de votare unde este arondat alegătorul sau în orice altă secție de votare din afara localității, pe liste suplimentare. În străinătate, se poate vota la orice secție deschisă la ambasade, consulate sau institute culturale. Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral. Se poate vota prin corespondență, prin înscriere pe site-ul votstrainatate.ro.

Alegerile parlamentare

La alegerile parlamentare din decembrie, se poate vota la orice secție din țară sau în străinătate.

În țară se poate vota unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității, dar numai în județul unde are drept de vot și nu se poate vota în alt sector. În străinătate pot vota doar alegătorii care au domiciliul în țară și reședința în străinătate sau cei care au atât domiciliul, cât și reședința în străinătate.

Unde poți vota la alegerile locale

La alegerile locale, alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință, dacă este cazul:

în localitatea de domiciliu, adică la adresa din cartea de identitate/buletin
în localitatea de reședință, unde au viza de flotant, pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor sau pe listele suplimentare
alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie. În străinătate nu se votează la alegerile locale.

Dacă stați într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota în localitatea respectivă.

Unde poți vota la alegerile europarlamentare

La alegerile europarlamentare, alegătorii pot vota în țara unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:

în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente
în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare

De asemenea, se poate vota și în străinătate, la oricare din secțiile de votare deschise la ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Spre deosebire de alegerile parlamentare, la europarlamentare poți vota în străinătate dacă nu ai domiciliul sau reședința stabilite acolo. Poți vota dacă locuiești acolo, ești turist sau ești în trecere în ziua respectivă.