Cum te conving supermarketurile să cheltui mai mulți bani. Trucurile marilor magazine

Cum te conving supermarketurile să cheltui mai mulți bani. Trucurile marilor magazine

Sigur ai mers măcar o dată la cumpărături și, când ai ajuns acasă, ai realizat că, de fapt, nu aveai nevoie de atât de multe produse. Asta pentru că orice supermarket are trucurile sale prin care convinge clienții să cheltuie mai mulți bani.

De ce faci mai multe cumpărături de la supermarket decât îți propui, de fapt

FIELDSTAR și AHA Moments au realizat un studiu care arată de ce cheltui mai mulți bani decât ai vrea atunci când mergi la supermarket. Magazinele mari au mai multe „trucuri” pe care le folosesc și care te fac, fără să vrei, să pleci cu coșul plin. 

Astfel, chiar dacă românii sunt conștienți de prețuri și chiar știu care sunt retailerii unde mărcile lor preferate au cel mai bun preț, tot ajung cumva să scoată mai mulți bani din portofel la casa de marcat.

„Chiar dacă majorarea costului vieţii îi face pe consumatori mai conştienţi asupra cheltuielilor pe care le fac în supermarketuri și scumpirile din ultimii ani le-au micșorat coșul de cumpărături, o activare bine gândită (adică o interacțiune între marcă și consumator fie că vorbim de un stand special cu expunere de produse sau de o experiență pe care o realizăm în magazin: de la testarea de produse, la invitarea influencerilor în magazine în cadrul unor evenimente dedicate) îi poate determina să renunțe la marca cumpărată de obicei și să încerce alta nouă, sau să le încerce pe amândouă, cumpărând mai mult decât și-au propus inițial sau înlocuind unul din produsele de pe listă”, a declarat Ana-Maria Mica, Strategy & Innovation Director FIELDSTAR, conform adevarul.ro. 

Una dintre metodele folosite de aproape orice supermarket este să treacă cumpărătorul prin toate raioanele. Magazinele sunt organizate în așa fel încât să reprezinte o mapare a nevoilor pe care fiecare le are.

La intrare există  „zona de decompresie”, care te face să te adaptezi cu mediul. Urmează cea de fructe și legume, care oferă senzația de fresh și te atrage prin culoare. Iar la ieșirea din supermarket se află produsele sănătoase.

Cum reacționează generațiile la diferite trucuri

Atunci când merg la supermarket, generațiile reacționează diferit. „Gen Z are nevoie să testeze și să se informeze. Compusă din cei născuți între mijlocul anilor 1997 și mijlocul anilor 2005, în prezent (în 2024) Generația Z are, în general, între 19 și 27 de ani.

Sunt cei mai puțin impresionați de materialele promoționale atractive, dar acceptă cu bucurie orice fel de sampling”, a spus Ana-Maria Mica. Milenialii, cei între 28 și 43 de ani, răspund cel mai bine la: sampling, premii pe loc, colectate în magazin, testare de produs.

Cei din Gen X, între 43 și 55 de ani, sunt mai calculați. Dar cedează repede atunci când au oportunitatea de testa produsele. „Efectul unei activări pertinente este, în cele mai multe cazuri, că îi face pe oameni să cumpere atât marca cu care erau obișnuiți, cât și marca ce face obiectul activării sau în cazul ideal să renunțe la marca obișnuită și să o achiziționeze pe cea promovată”, a concluzionat Ana-Maria Mica.