Dacă Șoșoacă a ieșit europarlamentar la noi, în Cipru un YouTuber de 24 de ani a fost votat pentru Parlamentul European. Cum i-a convins pe oameni să-l voteze

Dacă Șoșoacă a ieșit europarlamentar la noi, în Cipru un YouTuber de 24 de ani a fost votat pentru Parlamentul European. Cum i-a convins pe oameni să-l voteze

Un YouTuber popular din Cipru a fost ales ca europarlamentar independent în Parlamentul European. Fidias Panayiotou, în vârstă de 24 de ani, s-a autodescris anterior ca un „maker profesionist de greșeli” și este cunoscut pentru farsele sale online, cum ar fi încercarea de a îmbrățișa 100 de celebrități – inclusiv pe Elon Musk – și petrecerea unei săptămâni într-un sicriu.

Un YouTuber cu 2.6 milioane de abonați

Fidias Panayiotou are peste 2.6 milioane de abonați pe YouTube și, în ciuda lipsei de experiență politică, a obținut al treilea cel mai mare număr de voturi cu 19,4%. „A fost un șoc ce s-a întâmplat, un miracol,” a declarat Panayiotou. El a spus pentru radiodifuzorul de stat CyBC: „Partidele ar trebui să ia asta ca un avertisment că trebuie să se modernizeze și să asculte oamenii.”

Anul trecut, Panayiotou a fost forțat să își ceară scuze după ce a provocat indignare în Japonia pentru un videoclip pe YouTube în care evita plata biletelor de tren și a unui mic dejun la un hotel de cinci stele. Clipul, care a strâns milioane de vizualizări, îl arăta călătorind prin Japonia cu trenul de mare viteză, evitând taxele prin ascunderea în toalete și simularea unei boli.

Fidias Panayiotou alături de Elon Musk.

 

O campanie neconvențională

Duminică, el și-a sărbătorit victoria cu o adunare în Piața Eleftheria din capitala insulei, Nicosia, unde a declarat: „Scriem istorie. Nu doar în Cipru, ci internațional.” Conform Politico, Panayiotou a declarat în ianuarie că va candida la alegeri. Apărând la televizorul cipriot, Alpha Cyprus – unde purta pantofi sport, pantaloni scurți, un sacou și trei cravate – a recunoscut că nu a votat niciodată, știa puține despre politică și Uniunea Europeană, dar nu mai putea suporta continuarea conducerii de către „tocilarii” de la Bruxelles.

Când Panayiotou și-a depus candidatura în aprilie, a recunoscut că obiectivul său nu era să fie ales, ci să motiveze tinerii să se implice în politică. Națiunea insulară mediteraneană are o populație de aproximativ 900.000 de locuitori, dintre care peste 683.000 erau înregistrați să voteze la alegerile din weekend. Prezența la vot în Cipru a fost de puțin sub 59% – în creștere față de 45% la alegerile din 2019, analiștii atribuind această creștere parțial „factorului Fidias”.

Sprijin masiv din partea tinerilor

Conform unei analize a datelor de la exit-poll efectuată de site-ul de știri Philenews, Panayiotou a câștigat 40% din voturile grupului de vârstă 18-24 ani și 28% din voturile grupului de vârstă 25-34 ani. Șase europarlamentari ciprioți au fost aleși. Panayiotou a venit pe locul trei, în urma partidului conservator DISY (25%), care și-a menținut cei doi europarlamentari, și a partidului comunist AKEL (22%), care a pierdut unul dintre cei doi europarlamentari ai săi. Alegătorii ciprioți au mai ales un europarlamentar din partea partidului ultranaționalist ELAM (11%) și unul din partea partidului centrist Diko (10%).

Fidias Panayiotou.

Un semnal de alarmă pentru partidele tradiționale

Victoria lui Panayiotou reprezintă un semnal clar pentru partidele tradiționale că trebuie să își modernizeze abordările și să asculte mai atent vocea poporului. Succesul său evidențiază importanța implicării tinerilor în politică și capacitatea platformelor de social media de a mobiliza și influența alegătorii.

Prin această campanie neconvențională și prin mesajele sale directe, Panayiotou a reușit să atragă sprijinul unei generații tinere dezamăgite de politicienii tradiționali. Alegerea sa în Parlamentul European nu este doar un triumf personal, ci și o dovadă a schimbărilor care se petrec în peisajul politic global.

Please follow and like us:
Pin Share