De ce este important să îi citești copilului tău, chiar și de la vârste fragede?

De ce este important să îi citești copilului tău, chiar și de la vârste fragede?

Alfabetizarea nu începe doar atunci când copilul tău începe școala. Încă de la naștere, bebelușii și copiii acumulează abilități pe care le vor folosi la citit. Perioada dintre 3 și 5 ani este esențială pentru dezvoltarea cititului.

Cel mai bun mod de a insufla dragostea și interesul pentru lectură este pur și simplu să îi citești copilului tău. Cititul îți oferă posibilitatea de a crea o legătură strânsă cu copilul tău și, de asemenea, oferă o fereastră către o lume a literaturii în care cel mic/cea mică este pe cale să intre.

Pe măsură ce copilul tău trece de la a spune primele propoziții la a vorbi în paragrafe, vei vedea cum se dezvoltă etape interesante odată cu cititul. Copilul va începe să recunoască literele de tipar de pe stradă, semnele de oprire, semnele familiare din magazine și adresa afișată pe casă.

Ce schimbări aduce cititul pentru majoritatea copiilor de 3-5 ani?

vor cunoaște numele cărților preferate; își reamintesc cuvinte și fraze familiare din cărțile preferate; cunosc diferența dintre o mâzgălitură la întâmplare și o literă sau un număr.
recunosc și învață să scrie unele litere și numere; reușesc să numească literele cu care încep anumite cuvinte, pot inventa rime sau fraze amuzante.
pot prezice ce s-ar putea întâmpla în continuare într-o poveste, să scrie numele lor și unele cuvinte familiare, să relateze povești pe care le cunosc.

Dezvoltarea unei legături speciale cu copilul tău

Este de la sine înțeles că cititul regulat pentru copilul tău mic te poate ajuta să creezi o relație mai puternică cu el. Când vine vorba de copii, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a le influența în mod pozitiv dezvoltarea este să petreci timp cu ei. Cititul oferă o ocazie excelentă de a stabili un moment regulat, comun, în care să aștepți cu nerăbdare să petreceți timp împreună.

Citirea unei cărți preferate copiilor le oferă un sentiment de intimitate și siguranță, încurajând creșterea și dezvoltarea pozitivă.

Creșterea concentrării și a disciplinei

Introducerea unui timp regulat de lectură în programul copilului are și un alt beneficiu: creșterea disciplinei și a concentrării. Copiii foarte mici rareori stau nemișcați pentru mult timp și este adesea dificil să îi faceți să se concentreze. Dar atunci când introduci lectura regulată, vei observa o schimbare de comportament. Este posibil ca cei mici să refuze inițial și să devină distrași în timpul poveștilor, dar în cele din urmă vor învăța să stea concentrați pe durata lecturii.

Cultivarea iubirii de lectură pe tot parcursul vieții

Lectura este cheia pentru învățarea pe tot parcursul vieții, iar dacă poți insufla dragostea pentru lectură de la o vârstă fragedă alegând carti pentru copii de 3-5 ani, atunci cu siguranță va urma un angajament pentru învățarea pe tot parcursul vieții. Cititul cu voce tare prezintă cărțile ca fiind surse de experiențe plăcute, valoroase și interesante. Copiii care apreciază cărțile sunt motivați să citească pe cont propriu și, probabil, vor continua să practice lectura independentă pe tot parcursul vieții lor.

În esența sa, literatura este una dintre cele mai bune modalități de a-i ajuta pe copii să înțeleagă ceva fără a trebui neapărat să experimenteze ei înșiși. Cititul pentru copilul tău ajută la expunerea acestuia la toate tipurile de subiecte și concepte, construind înțelegerea copiilor despre umanitate și despre lumea din jurul lor!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *