De ce sunt atașate, de fapt, capacele de sticlele de plastic. Schimbarea radicală i-a dezamăgit pe mulți: “A doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani”

De ce sunt atașate, de fapt, capacele de sticlele de plastic. Schimbarea radicală i-a dezamăgit pe mulți: “A doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani”

Deschiderea unei sticle de băutură răcoritoare într-o zi călduroasă este una dintre micile plăceri ale vieții, dar această vară va aduce o experiență diferită.

Noul design al sticlelor de plastic aduc bătăi de cap pentru oameni

Sticle de plastic din Europa s-au modificat datorită noilor reglementări ale Uniunii Europene. Probabil ați observat deja capacele de plastic prinse de sticlă.

Designul nou este destul de simplu. În locul capacelor obișnuite care se desfac complet, există benzi suplimentare de plastic care mențin capacul atașat de sticlă. Coca-Cola a fost una dintre primele companii care au implementat această schimbare, introducând noul design în Europa în ultimii doi ani, conform euronews.com.

„Această mică schimbare poate avea un impact mare, asigurând reciclarea sticlelor și prevenind pierderea capacelor”, a declarat Agnese Filippi, managerul Coca-Cola Irlanda, înainte de implementarea măsurii, potrivit ziare.com.

Coca-Cola și alte mari companii de băuturi nu au fost inițial încântate de schimbarea designului sticlelor. Când Uniunea Europeană a anunțat pentru prima dată reglementările în 2018, acestea au ripostat, susținând că va crește utilizarea de plastic și va genera costuri suplimentare pentru producători.

Oamenii se plâng în continuare de noul sistem de deschidere al dopurilor de la sticlele de plastic

Acum, că schimbarea a fost implementată pe întregul continent, unii consumatori sunt nemulțumiți de noul design. Ei și-au exprimat nemulțumirea pe rețelele sociale, plângându-se că dopul de plastic îi lovește în față în timp ce beau.

„Aceasta este una dintre cele mai proaste idei pe care UE le-a avut în ultimii 10 ani.” „Cineva a mai avut probleme să deschidă capacul unei sticle de plastic fără să știe că a fost adoptată o lege nouă pentru a le păstra atașate în scopuri de reciclare. Am crezut că sunt eu incapabil.”

Toate statele membre ale UE trebuie să elimine treptat capacele separate până în iulie pentru sticlele de băuturi din plastic de până la trei litri. Aceasta face parte dintr-o directivă a UE anunțată în 2018, care vizează reducerea deșeurilor de plastic de unică folosință. Capacele separate au fost interzise ca parte a unui plan mai amplu de gestionare a deșeurilor de plastic în Europa.

Aceste capace sunt printre cele mai frecvente produse de plastic de unică folosință aruncate pe plajele europene. În prezent, multe dintre ele nu sunt reciclate și ajung în oceane. Cercetătorii estimează că producția și incinerarea plasticului au emis în atmosferă peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în 2019, mai scrie sursa citată.

Planul UE pentru a opri răspândirea plasticului

Noul capac de plastic este doar una dintre măsurile dintr-o serie de inițiative ale UE. Ambalajele pentru fructe și legume proaspete, produsele de igienă din hoteluri și ambalajele de fast-food din restaurante vor fi curând interzise conform legislației adoptate în martie.

Totuși, implementarea acestor măsuri este dificilă, având în vedere lobby-ul puternic împotriva lor și îngrijorările recente legate de Pactul Verde European. Speranța este că, având capacul atașat, oamenii vor fi mai puțin înclinați să le arunce, deoarece ar trebui să arunce întreaga sticlă împreună cu capacul.

Potrivit ziare.com, statele membre ale UE au libertatea de a stabili propriile cerințe de design, atâta timp cât “capacele rămân atașate la containere în timpul utilizării produselor”. Astfel, designul pe care îl vedem la băuturi precum Coca-Cola nu este singurul posibil, dar va fi cel mai răspândit datorită dominației lor pe piață. Alte mari companii de băuturi au adoptat deja designul Coca-Cola.

Deși este o politică a UE, aceasta a avut efecte secundare și în alte țări. Companiile produc în masă sticle și capace, așa că este complicat să fabrice stiluri diferite pentru diferite țări. Ca rezultat, companiile mari de băuturi își lansează noile capace și în țările non-UE, cum ar fi Regatul Unit, chiar dacă nu sunt obligate legal să facă acest lucru.