De unde vine numele stațiunii Mamaia. Legenda puțin neștiută a perlei litoralului românesc

De unde vine numele stațiunii Mamaia. Legenda puțin neștiută a perlei litoralului românesc

Povestea spune că Mamaia a fost… o moldoveancă, soția unui viteaz român omorât de turci în luptele ce se dădeau în acele vremuri tulburi pe teritoriul Dobrogei, scrie Constanta Veche.ro.

 

Luând exemplul soțului ei, femeia s-a luptat și ea cu ienicerii și spahiii sultanului, până când a fost prinsă și luată roabă de către pașa din Silistra, împreună cu fiica ei, Constantina.

Acest pașă, impresionat de vitejia româncei, i-a construit o casă pe malul mării, i-a lăsat bani și multe slugi, lăsând-o să trăiască acolo împreună cu fiica ei. Cele două erau renumite pentru frumusețea lor, iar fiica îi spunea mamei „Mamaia”.

 

Într-o zi, soldații turci au răpit-o pe femeie, au pus-o întro-o barcă și au pornit pe Marea Neagră. Fiica, disperată, a început să strige: „Mamaia! Mamaia!” și a sărit în apă.

Speriată că i se îneacă fetița, mama a început să se roage la Dumnezeu cu foc și ca prin minune, în locul apelor învolburate, sub picioarele Constantinei s-a ridicat o punte de nisip care tot creștea.

În același timp, mama dispăruse ca prin farmec din barcă. Observând aceasta, fetița a început să alerge pe puntea de nisip și să țipe și mai tare: „Mamaia! Mamaia!”.

 

Povestea concluzionează că Dumnezeu ascultase rugăciunea mamei și a prefăcut-o pe aceasta în punte de nisip și a așternut-o ca drum între ape, ca să nu se înece fetița ei. De atunci, această fâșie de nisip, pe care se află plaja și stațiunea și în zilele noastre, se numeste MAMAIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *