DENT ESTET: Abordarea 360° a sănătății. Implicațiile bolii parodontale asupra sănătății generale

DENT ESTET: Abordarea 360° a sănătății. Implicațiile bolii parodontale asupra sănătății generale

În ultima vreme, se pune tot mai mult accentul pe abordarea holistică a sănătății. În acest sens, tot mai multe cercetări demonstrează că sănătatea dentară este în strânsă legătură cu sănătatea întregului organism. De aceea, este necesar să verificăm periodic starea de sănătate a gingiilor, pentru că o afecțiune la acest nivel poate agrava alte boli sistemice prezente în organism.

 

Boala parodontală, o afecțiune silențioasă

 

Boala parodontală sau în termeni medicali, parodontita, este una dintre cele mai răspândite afecțiuni dentare la nivel mondial. Peste 50% din populația Europei suferă de o formă de parodontită, cu un procent de peste 10% care prezintă forme severe ale bolii, iar prevalența ei crește la 70-85% pentru populația cu vârste cuprinse între 60 și 65 de ani, atrage atenția Platforma Europeană pentru Sănătate Orală.

Aceasta afectează gingiile și țesuturile de susținere a dinților, provocând inflamație și deteriorarea acestora. Însă, ceea ce poate fi mai puțin cunoscut este faptul că boala parodontală poate avea consecințe grave asupra sănătății generale, inclusiv asupra inimii și a funcțiilor cognitive.

 

Boala parodontală și afecțiunile cardiovasculare

 

Studiile succesive au arătat o conexiune surprinzătoare între sănătatea orală precară și problemele cardiovasculare precum atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale. Bacteriile din boala gingiilor pot călători prin sânge și pot cauza inflamație și leziuni care contribuie la aceste boli,” explică Dr. Cristina Stănescu, Medic Specialist în Parodontologie.

Bacteriile din cavitatea bucală, responsabile de boala parodontală, sunt capabile să migreze în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin, provocând inflamație și leziuni care pot contribui la bolile cardiovasculare.

Acest lucru subliniază importanța igienei orale regulate și a vizitelor la stomatolog pentru evaluarea și tratamentul precoce al afecțiunilor gingivale. Îngrijirea adecvată a sănătății gingiilor și evitarea factorilor de risc, cum ar fi fumatul și alimentația necorespunzătoare, pot contribui semnificativ la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

 

Conexiunea dintre sănătatea gingiilor și riscul de Alzheimer

 

Statisticile mondiale arată că în 2020, 55 milioane de persoane la nivel mondial erau diagnosticată cu Alzheimer sau demență, cum este cunoscută boala în limbaj comun. Estimările mondiale atrag atenția că aceste numere se dublează o dată la 2 decenii, urmând ca în 2030 să ajungă la 79 de milioane de persoane afectate, informează ADI, Federația internațională a asociațiilor pentru Alzheimer și demență din întreaga lume, entitate în relație oficială cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cercetările au arătat că bacteriile asociate cu boala parodontală pot migra către creier și pot contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer, una dintre cauzele demenței. Îngrijirea orală adecvată poate contribui la reducerea acestui risc,” explică Dr. Diana Guțiu, Medic Specialist în Parodontologie.

Aceste descoperiri subliniază importanța igienei orale și a vizitelor regulate la medicul stomatolog nu doar pentru sănătatea dinților, ci și pentru sănătatea generală a întregului organism. „Este important ca persoanele care îngrijesc pacienți cu Alzheimer să fie ghidate în asigurarea unei igiene orale adecvate, adaptată la nevoile și capacitățile individuale ale pacientului”, a adăugat dr. Guțiu.

Boala parodontală poate avea consecințe serioase asupra sănătății generale și a calității vieții. În plus față de riscul crescut de boli cardiovasculare și de Alzheimer, aceasta poate contribui și la apariția altor afecțiuni, cum ar fi diabetul, afecțiunile respiratorii, artrita reumatoidă, și în plus, crește riscul de nașteri premature sau de greutate scăzută la naștere a nou-născutului.

 

DENT ESTET promovează prevenția și educația cu privire la sănătatea orală

 

La DENT ESTET, ne angajăm să informăm și să educăm publicul larg despre legătura dintre sănătatea orală și bunăstarea generală. Descoperirea și înțelegerea legăturii dintre sănătatea gingiilor și sănătatea generală este un pas esențial către o viață mai sănătoasă și mai fericită.

Prevenția joacă un rol crucial în menținerea sănătății gingiilor și gestionarea bolii parodontale. Îngrijirea zilnică a dinților și a gingiilor prin periaj și folosirea aței dentare, precum și vizitele regulate la medicul stomatolog pentru igienizarea profesională (o dată la șase luni) și evaluarea sănătății gingiilor (minim o dată pe an), sunt esențiale pentru menținerea unei sănătăți orale și generale optime.

Investiția în igiena dentară și vizitele regulate la stomatolog sunt o formă de îngrijire personală și o modalitate de a ne proteja sănătatea pe termen lung. În acest mod, putem ține sub control afecțiunile dentare, evitând costurile și stresul emoțional asociat tratamentelor mai complexe și în schimb, ne oferă posibilitatea de a ne bucura de o viață plină de vitalitate și bunăstare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *