Ce simptome are deficitul de vitamina B12. De ce avem nevoie neapărat de ea

Ce simptome are deficitul de vitamina B12. De ce avem nevoie neapărat de ea

Deficitul de vitamina B12 poate trece neobservat deoarece medicii nu testează de obicei nivelul de vitamina B12 al pacienților. Carența vitaminei B12 se instaurează atunci când valorilor serice ale compusului scad sub intervalul biologic de referință.

Ce este vitamina B12

Vitamina B12 este un compus esențial pentru buna funcționare a organismului și este implicat în sinteza ADN-ului celulelor din organismul uman, formarea celulelor roșii din sânge (eritrocite), procesele metabolice care asigură funcționarea nervilor și menținerea funcției cognitive.

Pentru majoritatea adultilor, aportul zilnic recomandat este de 2,4 mg/zi, excepție făcând copii, femeile gravide sau cele care alaptează. În timp, deficitul de vitamina B12 poate provoca anemie severă, sensibilitate crescută la nivelul pielii, leziuni ale nervilor si poate afecta funcțiile cognitive, memoria și raționamentul.

Din ce ne luăm aportul de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate fi cobătut printr-o dietă alimentară bogată în produse de origine animală, precum carne, ficat, rinichi, ouă, lactate, pește dar și cereale integrale, drojdie alimentară, produse din soia. De asemenea, varza murată conține o cantitate mare de vitamina B12. 

Pe lângă o alimentație sănătoasă, deficitul de vitamina B12 poate fi tratat prin administrarea de suplimente cu vitamina B12. Este important să consultați un medic și faceți alegerile în funcție de recomandările acestuia.

De asemenea, poate fi folosită o pastă de dinți fortificată cu vitamina B12. Astfel, vitamina este eliberată în sânge prin membranele mucoase din cavitatea bucală.

La ce simptome trebuie să fim atenți în deficitul de vitamina B12

O cantitate insufientă de B12 în organism duce la câteva simptome pe care mulți dintre noi le trecem cu vederea. Acestea sunt foarte asemănătoare cu simptomele unor boli ușoare sau afecțiuni cronice precum diabetul zaharat.

Printre simptomele declanșate de un deficit de vitamina B12 se numără: oboseală, slăbiciune, constipație, pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate, amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Persoanele în vârstă și cele care suferă de afectiuni gastrointestinale (boala celiacă, boala Crohn) au un risc crescut de deficit de vitamina B12. Celulele stomacului nu mai sunt la fel de eficiente și secretă tot mai puțin acid clorhidric, ceea ce duce la absorbția unei cantități mici de vitamina B12.

Mai mult decât atât, vitamina B12 poate reprezenta un ajutor uriaș pentru persoanele care suferă de depresie. Aceasta vitamină contribuie la sintetizarea și metabolizarea serotoninei, o substanță chimică vitală în funcționarea corectă a proceselor neuronale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *