Dezechilibrele comerciale și Ucraina, obiectivele lui Macron la vizita lui Xi Jinping. Evenimentul special pregătit de președintele francez

Dezechilibrele comerciale și Ucraina, obiectivele lui Macron la vizita lui Xi Jinping. Evenimentul special pregătit de președintele francez

Președintele Chinei, Xi Jinping, începe duminică la Paris o vizită rară în Europa, prima din ultimii cinci ani, omologul său francez Emmanuel Macron urmând să facă presiuni asupra sa pentru a reduce dezechilibrele comerciale și să încerce să îl convingă să își folosească influența asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina.

Ce vrea să obțină Macron de la Xi Jinping

Niciunul dintre aceste obiective nu va fi îndeplinit cu ușurință în timpul șederii de două zile a lui Xi în Franța, unde sosește într-un moment de tensiuni comerciale crescânde între Europa și China, scrie France24.

Franța susține o anchetă a Uniunii Europene privind exporturile de vehicule electrice chinezești, iar în ianuarie Beijingul a deschis o investigație privind importurile de brandy – care este fabricat în mare parte în Franța – o mișcare considerată pe scară largă drept o represalii de tip “tit-for-tat” pe fondul unui set tot mai mare de anchete ale UE.

“Trebuie să continuăm să facem presiuni asupra autorităților chineze pentru a ne oferi mai multe garanții în ceea ce privește problemele comerciale”, a declarat, pentru France24, un consilier al Elysee înaintea vizitei lui Xi, prima sa călătorie în Europa în ultimii cinci ani.

Xi ar urma să sosească în jurul orei 16.00 (ora României). Întâlnirile sale oficiale vor include discuții comune cu Macron și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Diviziunile din cadrul celor 27 de membri ai Uniunii Europene – și în special între Franța și Germania – subminează capacitatea acestora de a influența China. Cancelarul german Olaf Scholz nu se va alătura lui Macron și Xi la Paris din cauza unor angajamente anterioare, au declarat sursele.

“Șansa zboară pe fereastră dacă liderii europeni îi transmit mesaje diferite lui Xi”, a declarat Noah Barkin, consilier senior la Rhodium Group și urmăritor apropiat al relațiilor UE-China.

Franța va încerca, de asemenea, să facă progrese în ceea ce privește deschiderea pieței chineze pentru exporturile sale agricole și să rezolve problemele legate de preocupările industriei franceze de cosmetice cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, au declarat oficialii.

“Vrem să obținem o reciprocitate a schimburilor și să fie luate în considerare elementele securității noastre economice”, a declarat Macron într-un interviu acordat duminică ziarului francez La Tribune, înaintea vizitei de două zile a lui Xi, prima sa deplasare în regiune în ultimii cinci ani.

Discuții privind Ucraina

Franța a fost dornică să împingă China să preseze Moscova să oprească operațiunile din Ucraina, cu puține progrese până acum, în afară de decizia lui Xi de a-l suna pentru prima dată pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la scurt timp după ce Macron a vizitat Beijingul anul trecut.

“China fiind unul dintre principalii parteneri ai Rusiei, obiectivul nostru este să folosim pârghiile pe care le are asupra Moscovei pentru a schimba calculele Rusiei și a contribui la rezolvarea conflictului”, a declarat același consilier de la Elysee.

O sursă diplomatică franceză a declarat: “Dacă chinezii doresc să aprofundeze relația cu partenerii europeni, este foarte important ca ei să audă punctul nostru de vedere și să înceapă să-l ia în serios.”

Persoane familiarizate cu această chestiune au declarat pentru Bloomberg că Macron intenționează să își consolideze legătura personală cu omologul său chinez și să îl îndemne să îl convingă pe Vladimir Putin să pună capăt războiului Rusiei din Ucraina.

Marți, Macron îl va duce pe Xi în Pirinei, munți la care ține în mod special ca la locul de naștere al bunicii sale materne. Gestul se dorește a fi un ecou al deciziei lui Xi de a-l lua pe Macron pentru a împărtăși o ceremonie a ceaiului în fosta reședință a tatălui lui Xi din orașul Guangzhou.

“Macron este întotdeauna în modul de șarm, încearcă să îi atragă de partea sa pe liderii străini prin stabilirea unei relații personale cu aceștia”, a declarat Barkin.

“Dar sper că nu-și face iluzii că aducerea lui Xi într-un loc care este important pentru el din copilărie îl va face pe Xi să plângă și va duce la compromisuri din partea Beijingului”.

China , care a susținut neutralitatea în conflictul dintre Rusia și Ucraina, are o prietenie “fără limite” cu Moscova. În ciuda iterațiilor sale de jucător neutru, Beijingul a menținut legături strânse cu Rusia. După ce se va întoarce din vizita sa în Europa, Xi îl va primi pe președintele rus Putin la Beijing.

Xi va părăsi Franța marți după-amiază pentru a se îndrepta spre Serbia și Ungaria, țări prietenoase cu Rusia.

Călătoria lui Xi în Serbia, la 7 mai, va avea loc în săptămâna în care se împlinesc 25 de ani de la bombardarea de către Statele Unite a ambasadei Chinei din Belgrad, capitala Serbiei. Ar putea avea loc un eveniment de comemorare a tragediei și “un oarecare vitriol îndreptat împotriva Statelor Unite și a aliaților lor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *