Examenul de BAC la Istorie 2024, pentru elevii de la uman. Absolvenții de liceu susțin a doua probă scrisă

Examenul de BAC la Istorie 2024, pentru elevii de la uman. Absolvenții de liceu susțin a doua probă scrisă

Bacalaureatul 2024 continuă marți, 2 iulie, cu proba scrisă la istorie, în funcție de profilul candidaților. Peste 134.000 de candidați s-au înscris în acest an la examenul de Bacalaureat, potrivit Ministerului Educaţiei.

UPDATE ora 10.08: Subiectele primite de candidați la proba scrisă de la istorie au apărut în spațiul public. Conform Știrileprotv.ro, la subiectul al III-lea candidații trebuie să redacteze un eseu despre România postbelică.

Mai multe detalii: Subiectele la Istorie la BAC 2024. Cerințele pe care le au de rezolvat candidații

UPDATE ora 9.00 De la această oră, începe proba scrisă la istorie de la Bacalaureat 2024. Absolvenții de liceu au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor primite.

UPDATE ora 8.30: La această oră se încheie intervalul de o oră în care a fost permis accesul candidaților în săli.

UPDATE ora 7.30: Începe accesul în săli al candidaților. Aceștia pot intra în sălile de examen până la ora 8.30, proba scrisă la istorie fiind programată să înceapă la ora 9.00.

***

Absolvenții de clasa a XII-a susţin astăzi examenul de Bac la proba scrisă la istorie. Absolvenții de liceu au trei ore la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor. Baremul de corectare va fi publicat pe site-ul edu.ro la ora 15.00.

Reguli pentru participarea la BAC 2024

La examenul de Bacalaureat 2024, accesul candidaților în săli este permis între orele 7.30 și 8.30. Absolvenții de liceu trebuie să aibă asupra loc un act de identitate valabil pentru a putea participa la probe.

În același timp, le este interzis să intre în sala de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, telefoane mobile sau alte dispozitive electronice de calcul sau comunicare care le-ar putea fi de folos în rezolvarea subiectelor. Cei prinși că nu respectă aceste reguli vor fi eliminați din examen. Probele de la BAC 2024 sunt monitorizate audio-video.

Programa Bacalaureat istorie 2024

Programa de examen este realizată în conformitate cu prevederile programelor şcolare în vigoare. Subiectele pentru examenul de bacalaureat 2024 evaluează competenţele dezvoltate pe parcursul învăţământului liceal şi se elaborează în baza prezentei programe.

A. Popoare și spații istorice Romanitatea românilor în viziunea istoricilor.
B. Oamenii, societatea și lumea ideilor Secolul XX – între democraţie şi totalitarism. Ideologii şi practici politice în România şi în Europa. Constituţiile din România.
C. Statul și politica Autonomii locale şi instituţii centrale şi în spaţiul românesc (secolele IX-XVIII). Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari. (secolele XVIII-XX) România postbelică. Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă. Construcţia democraţiei postdecembriste.
D. Relațiile internaționale Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii. România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX. România în perioada „Războiului rece”.

Subiecte istorie simulare Bacalaureat 2024

Elevii din clasa a XII-a au susținut marți, 5 martie, simularea examenului de Bacalaureat 2024 – proba obligatorie a profilului. Cei care au susținut proba la istorie au avut de scris un eseu despre evoluția politică a României în secolul al XX-lea.

La subiectul al treilea, elevilor li s-a cerut să redacteze un eseu despre evoluția politică a României în secolul al XX-lea, respectând următoarele cerințe:

prezentarea unui aspect referitor la democrația existentă în România, în deceniul trei al secolului al XX-lea;
menționarea a două caracteristici ale Constituției din 1938;
precizarea unei legi fundamentale adoptate în România între anii 1951-1970 și menționarea a două prevederi ale acesteia;
formularea unui punct de vedere referitor la regimul politic din România în perioada 1991-2000 și susținerea acestuia printr-un argument istoric.

Subiectele de anul trecut

Baremul de corectare pentru proba scrisă de istorie de la Bacalaureat 2023 a fost publicat de Ministerul Educației, iar instituția a publicat și subiectele la istorie la Bacalaurea.

La primul punct, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe a două texte despre Evul Mediu – Secolul XVI.

Calendar Bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2024

1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

O nouă sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 este programată în luna august. Vezi care este calendarul Bacalaureatului în 2024.