Focuri de armă trase asupra unei şcoli evreieşti

RMAG news

O şcoală evreiască pentru fete din Toronto, Canada, a fost vizată sâmbătă dimineaţă de focuri de armă, fără a face răniţi, a anunţat poliţia. Incidentul vine fondul tensiunilor legate de conflictul din Orientul Mijlociu, notează AFP.

Cu puţin timp înainte de orele 05.00, au fost trase focuri de armă împotriva şcolii primare pentru fete Bais Chaya Mushka, în cartierul North York din nordul oraşului.

Suspecţii au coborât dintr-un vehicul de culoare închisă şi „au deschis focul asupra şcolii, deteriorând faţada clădirii”, a declarat inspectorul de poliţie Paul Krawczyk în cursul unui briefing de presă.

Poliţia îşi va întări prezenţa în cartier, dar şi în alte şcoli şi sinagogi.

„Nu vom ignora dovezile, ce s-a întâmplat aici şi cine a fost ţinta focurilor de armă”, a indicat Krawczyk. „Dar, în acelaşi timp, ar fi greşit doar să facem speculaţii în această etapă”, a adăugat inspectorul.

Această informaţie a dus la o serie de condamnări din partea responsabililor politici şi organizaţiilor evreieşti.

„Rapoartele despre focuri trase asupra unei şcoli elementare evreieşti din North York sunt îngrozitoare. Autorii acestui act antisemit sfidător trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau pe reţeaua de socializare X.

Premierul provinciei Ontario, Doug Ford, a denunţat pe aceeaşi platformă „o demonstraţie flagrantă de antisemitism”, iar Friends of the Simon Wiesenthal Center (FSWC), o organizaţie evreiască, s-a declarat „îngrozită” de aceste focuri de armă.

„Această escaladare şocantă a violenţei împotriva copiilor evrei nevinovaţi trebuie să servească drept un semnal de alarmă pentru liderii politici din oraşul nostru şi din întreaga ţară”, a declarat Michael Levitt, CEO al FSWC.

În noiembrie, o şcoală religioasă evreiască din Montreal, în Quebec, a fost vizată de două ori în aceeaşi săptămână de focuri de armă, fără să se înregistreze răniţi.

Războiul din Fâşia Gaza a început la 7 octombrie, în urma unui atac pe teritoriul israelian al unor comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă devastatoare în teritoriul palestinian, care a făcut cel puţin 35.903 morţi, în principal civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernării Hamas.

The post Focuri de armă trase asupra unei şcoli evreieşti appeared first on Cotidianul RO.