Google a pierdut procesul antitrust cu Epic Games, dezvoltatorul jocului Fortnite. Gigantul tehnologic, acuzat de practici „ilegale”

Google a pierdut procesul antitrust cu Epic Games, dezvoltatorul jocului Fortnite. Gigantul tehnologic, acuzat de practici „ilegale”

Epic Games, creatorul jocului Fortnite, a avut câștig de cauză într-un proces antitrust privind piața de aplicații Google Play a companiei Alphabet, a declarat luni directorul executiv al Epic, la câteva ore după ce juriul federal a preluat cazul, scrie The Guardian.

„Victorie asupra Google! După 4 săptămâni de mărturii detaliate în instanță, juriul californian s-a pronunțat împotriva monopolului Google Play la toate capetele de acuzare. Lucrările Curții privind remedierile vor începe în ianuarie”, a scris Tim Sweeney într-o postare pe X, fostul Twitter.

Jurații au decis în favoarea Epic pentru toate capetele de acuzare, se arată într-un dosar al instanței. Instanța va începe să lucreze în ianuarie asupra soluțiilor de remediere care trebuie implementate.

Google a declarat că va face apel.

„Vom continua să apărăm modelul de afaceri Android și rămânem profund angajați față de utilizatorii, partenerii și ecosistemul Android în general”, a declarat Wilson White, vicepreședinte pentru afaceri guvernamentale și politici publice la Google, într-o declarație trimisă prin e-mail.

Avocații celor două companii și-au prezentat luni dimineață argumentele finale, după mai bine de o lună de procesul în care Epic acuză Google că ia măsuri pentru a anihila concurenții și că percepe taxe nejustificat de mari, de până la 30%, dezvoltatorilor de aplicații.

Printre acuzații se numără faptul că Google a legat ilegal magazinul Play și serviciul de facturare, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii erau obligați să le folosească pe ambele pentru ca aplicațiile lor să fie incluse în magazin.

Hotărârea reprezintă o înfrângere surprinzătoare pentru Google, care operează unul dintre cele mai mari magazine de aplicații din lume.

În cazul în care hotărârea se confirmă, aceasta ar putea da peste cap întreaga economie a magazinelor de aplicații, oferindu-le dezvoltatorilor o mai mare influență asupra modului în care aplicațiile lor sunt distribuite și asupra modului în care profită de pe urma acestora.

Google a negat că ar fi comis vreo infracțiune, susținând că concurează „intensiv în ceea ce privește prețul, calitatea și securitatea” cu App Store de la Apple.

Epic a depus o plângere antitrust similară împotriva Apple în 2020, dar un judecător american s-a pronunțat în mare parte în favoarea Apple în septembrie 2021.

Epic a cerut Curții Supreme a SUA să reia revendicări cheie în cazul Apple, iar Apple se opune unei părți a unei hotărâri în favoarea Epic care ar necesita modificări ale regulilor App Store.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *