Guvernul aprobă majorările salariale cu 10%. Ciolacu: „Rezolvăm unele inechități existente”

Guvernul aprobă majorările salariale cu 10%. Ciolacu: „Rezolvăm unele inechități existente”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, înaintea ședinței de Guvern, că au fost aprobate majorări salariale pentru unele categorii de salariați din administrația central și locală. Ciolacu a remarcat că și la Guvern sunt nemulțumiți „care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”.

Ciolacu: „Începem prin a rezolva unele inechități existente”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, înaintea ședinței de Guvern de joi, că ordonanța privina majorările salariale ale unor categorii de agajați din administrația publică și locală a fost aprobată. Ciolacu a vorbit despre rezolvarea unor „inechități existente în rândul personalului bugetar”.

„Astăzi, în ședința de guvern începem prin a rezolva unele inechități existente în rândul personalului bugetar. Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală. Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori”, a declarat liderul PSD.

„Nemulțumiții” din Guvern care „susțin că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro”

Marcel Ciolacu a spus că a remarcat „nemulțumiri” cu privire la aceste majorări, inclusiv din partea unor salariați care lucrează la Guvern și care „protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”.

„Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și este corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an. Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern, sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună!

Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, și în alte zone ale administrației, atât centrale, cât și locale putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită. Și ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an”, a spus Marcel Ciolacu.

Majorarea indemnizațiilor pentru handicap grav

Premierul a explicat și chestiunea decontărilor pentru ochelari de vedere, o facilitate în limita a 500 de lei de peersoană de care pot beneficia angajații „Am plafonat această sumă după ce unii funcționari publici s-au gândit că-și pot deconta ochelari, care costă mii de lei”, a spus Ciolacu.

Premierul a mai informat că vor fi majorate indemnizațiile lunare pentru cei care suferă de handicap grav, copii și adulți, măsură de care vor beneficia apoximativ 390.000 de persoane.

„Majorăm îndemnizațiile lunare pentru copiii și adulții cu handicap grav, începând cu banii pe luna iunie. Este a doua creștere, după cea de la începutul anului, fiind obligatorie în urma majorării valorii indicatorului social de referință, din martie. Vor beneficia de această măsură circa 390.000 de persoane. Repet, pentru copiii și adulții cu handicap grav”, a precizat liderul PSD.

Ajutoare de stat pentru Tarom

Marcel Ciolacu a mai informat că va fi validat ajutorul de stat de aproximativ 100 de milioane de euro pentru compania Tarom, existând deja acordul Uniunii Europene, apreciind că „există acum toate condițiile ca Tarom să ia acum măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă precum competitorii săi”.

Marcel Ciolacu a mai spus că va fi aprobat și un memorandum pentru reluarea exportului de animale vii și a tranzitului de carne către Turcia, o decizie luată după vizita lui în această țară și discuțiile cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

„Măsura aduce beneficii consistente crescătorilor noștri de animale. Practic, le redeschidem accesul pe o piață uriașă”, a spus Ciolacu.

„O altă decizie majoră vizează noul pachet de ajutor pentru Republica Moldova, adoptat prin ordonanță de urgență. În primul rând, continuăm exportul de energie, măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eșuat! Al doilea palier de sprijin este educația, ca parte a acordului nostru bilateral”, a mai informat premierul Marcel Ciolacu.