Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț din Suceava. Pompierii se tem că focul se poate extinde

Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț din Suceava. Pompierii se tem că focul se poate extinde

Pompierii au trimis la fața locului mai multe autospeciale și transmit că, din cauza vântului și majoritatea acoperișurilor locuințelor de acolo sunt realizate din șiță, riscul ca focul să ajungă la alte case și la mănăstire este ridicat. Se pare că a luat foc o casă aflată la distanță mică de mănăstire.

Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț din Suceava

”Incendiul se manifestă la o casă de locuit și la două anexe gospodărești, iar flăcările s-au propagat și la acoperișul unei locuințe învecinate. Până în acest moment, nu au fost raportate victime.

Se pare că în locuință se afla o femeie în vârstă, care a fost scoasă la timp din casă”, au transmis reprezentanții ISU.  Mănăstirea Voroneț este considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina, fiind inclusă în Patrimoniul UNESCO din România.

Considerată ”Capela Sixtină a Estului” datorită frescei care ilustrează pe fațadă ”Judecata de Apoi”, mănăstirea este cunoscută și celebră și datorită pigmentului care rezistă de sute de ani pe pereții ei, celebrul albastru de Voroneț.

Trebuie menționat, de asemenea, că Mănăstirea Voroneț a fost declarată monument istoric încă din 1918, fiind desființată în 1785 de către austrieci, dar redeschisă în 1991. În celebra frescă ”Judecata de Apoi”, pictura include și cele 12 semne zodiacale.

Mănăstirea Voroneț este inclusă în Patrimoniul UNESCO

În această mănăstire este îngropat cunoscutul pustnic Daniil Sihastrul, cel care a fost canonizat în 1992 și a devenit Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Mănăstirea Voroneț a fost ridicată în 1488 în 3 luni și 3 săptămâni, fiind un adevărat record la vremea respectivă, fiind considerată una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Ștefan cel Mare.

Cu siguranță cel mai bine păstrat secret este cel al ”albastrului de Voroneț”, pigmentul albăstrui care acoperă mănăstirea și care stă așa de sute de ani, indiferent de vreme. Meritele s-ar datora tehnicii de lucru a pictorilor care au lucrat la mănăstire.

Conform experților, pe lângă pigmentul negru obținut din cărbune de lemn, ceilalți pigmenți sunt substanțe minerale naturale sau de sinteză. Cu toate acestea, experții nu știu nici acum modul în care oamenii acum sute de ani au reușit să combine aceste elemente pentru a avea rezultatul perfect.

Printre acestea sunt reamintite argile colorate cu oxid de fier hidratat (ocru); oxid de fier anhidru (ocru roșu); hidrosilicat de Fe, Al, Mg, K (verde de pământ); oxid roșu de plumb (miniu); minerale de cupru (azurit și malachit); sulfură de mercur (roșu cinabru); silicați (Albastru smalț) și carbonat de calciu (alb de var).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *