Insecta periculoasă care a ajuns și în România. O singură înțepătură îți poate provoca o boală gravă

Insecta periculoasă care a ajuns și în România. O singură înțepătură îți poate provoca o boală gravă

Insecta periculoasă care a ajuns și în România. O singură înțepătură îți poate provoca o boală gravă. Epidemiologii trag un semnal de alarmă legat de problema medicală care poate duce la neplăceri și dureri îngrozitoare.

Insecta fioroasă care a fost văzută și în țara noastră. O singură împunsătură poate duce la apariția unei afecțiuni complicate

Insecta fioroasă care a fost văzută și în țara noastră. O singură împunsătură poate duce la apariția unei afecțiuni complicate. Foarte mulți români s-au confruntat cu această boală când au mers în vacanță în Bali sau în alte locuri tropicale.

Din păcate, a fost observată recent în mai multe județe din România, printre care se numără Giurgiu, Dâmbovița, Mehedinți, Sibiu și Bihor. Experții atrag atenția asupra țânțarului tigru care transmite agenți patogeni.

Printre acești agenți patogeni se află virusul Dengue și West Nile, conform BBC. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a transmis că schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea acestei specii de țânțar.

La ora actuală a fost emisă o hartă de către EDCD, care arată care sunt regiunile afectate de această insectă periculoasă. Mai mult decât atât, mapa scoate la iveală și foarte multe țări preferate de români pentru a-și petrece vacanțele.

„Principalul rezervor de infecție pentru flavivirusul ce generează Dengue este omul. Virusul a fost depistat și la animale în următoarea ordine: lilieci (10.1%), maimuțe (27.3%),păsări (11%),bovine (4.1%),câini (1.6%),cai (5.1%),porci (34.1%),rozătoare (3.5%), animale marsupiale (13%) alte animale de talie mică (7.3%).

După cum se vede teoretic e posibilă și transmiterea de la animal, dar rezervorul principal de infecție este omul! Deci prezenta țânțarului tigru este un semnal de alarmă, dar în absența omului ca rezervor de infecție sau a altor surse, nu reprezintă un pericol imediat pentru această infecție!

Asta NU înseamnă că măsurile de asanare și toate celelalte măsuri pentru limitarea răspândirii țânțarilor tigru sau din alte specii nu trebuiesc luate, pentru că țânțarul devine infecțios în 8-12 zile după ce a consumat sânge infectat.

Rămâne infecțios pentru restul vieții. O singură înțepătură de țânțar este suficientă pentru transmiterea Dengue”, a explicat dr.Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, pentru Adevărul.

Țânțarul tigru, extrem de periculos. Ce boli poate transmite insecta

Țânțarul tigru a fost observat în Bulgaria, Grecia și Italia, acesta fiind recunoscut destul de ușor datorită felului în care arată. Insecta este caracterizată de o linie albă dorsală, care se întinde de la cap până în zona centrală a spatelui.

Are dungi albe și negre, iar înțepătura sa poate răspândi boli precum febra dengue, chikungunya, West Nile și virusul Zika. Aceste boli erau prezente până acum numai în zone limitate din Africa, Asia și America de Sud.

Printre simptomele pe care le dă înțepătura acestui țânțar se află febra înaltă care poate dura până la 7 zile și disconfortul general. De asemenea, oamenii se pot confrunta cu erupție cutanată și dureri de cap. Cea mai critică fază este între a treia și a șaptea zi.

În acest interval apar vărsături, edem, dureri abdominale intense, iritabilitate și sângerări. Se cere o consultație medicală de urgență dacă se ajunge în acest punct. Faza de recuperare se încadrează între a șaptea și a zecea zi, când simptomele severe încep să scadă. Pacientul își revine treptat la normal.

Cadrele medicale le recomandă oamenilor să evite expunerea între apusul soarelui și zorii zilei pentru a preveni înțepăturile de țânțari și transmiterea bolilor asociate. Este important să se poarte haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete pentru a acoperi cât mai multă piele.

Datele oferite de Organizația Mondiale a Sănătății (OMS) arată că febra dengue este endemică în peste 100 de țări. Anul trecut au fost raportate peste șase milioane de cazuri și 7.000 de decese. Cele mai afectate țări sunt Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam.