Interlop achitat în cazul furtului de bijuterii de 113 milioane de euro de la Muzeul Comorilor din Dresda, cu pulover de 650 de euro și sneakerși de 850 de euro în instanță

Interlop achitat în cazul furtului de bijuterii de 113 milioane de euro de la Muzeul Comorilor din Dresda, cu pulover de 650 de euro și sneakerși de 850 de euro în instanță

Judecătorii au pronunțat, anul trecut, pedepse cuprinse între patru ani și patru luni și șase ani și trei luni pentru 5 dintre membrii clanului Remmo, care au comis unul dintre cele mai spectaculoase jafuri din Germania, în 2019, la Muzeul Comorilor din Dresda. Sentințele sunt ușoare și din cauza unui acord în justiție, după ce mai multe bijuterii au fost înapoiate. Un al șaselea interlop complice a fost achitat miercuri, 8 mai, relatează Bild.

Jihad Remmo (24 de ani) știa despre spargerea spectaculoasă în tezaurul Seifului Verde. Însă miercuri, membrul notoriului clan cu cartierul general în Berlin a fost achitat de Tribunalul Districtual din Dresda, „din lipsa probelor”.

Potrivit acuzării, în noaptea furtului istoric Jihad trebuia să conducă trei dintre cei 5 făptași, inclusiv fratele și vărul său, la punctul de întâlnire convenit. Poliția a oprit mașina și a găsit o rangă și două tăietoare de șuruburi în portbagaj.

Ancheta a constatat însă că oprirea poliției a fost ilegală.. „Chiar dacă inculpatul ar fi considerat posibil ca ceilalți să plănuiască o infracțiune, acest lucru nu este suficient pentru urmărirea penală”, a explicat președintele-judecător.

Deoarece a stat în arest timp de 3 săptămâni după arestarea sa, lui Jihad Remmo i s-a acordat și o despăgubire integrală din partea statului, de 75 de euro pe zi de închisoare, mai mult de 1.500 de euro.

În instanță, Jihad a purtat sneakerși de la Dior în valoare de 850 de euro și un pulover Givenchy de „doar” 590 de euro.

Cum își poate permite asta? Neclar, scrie Bild. În cadrul procesului, Remmo a declarat este vânzător într-o farmacie din 2018, unde este plătit cu aproximativ 14 euro pe oră.

Cum a avut loc „jaful secolului”

Pe 25 noiembrie 2019, înaintea de ivirea zorilor, două persoane au intrat fraudulos printr-o fereastră cu gratii în opulentul Grünes Gewölbe (Seiful Verde) din Dresda, supranumit „Muzeul Comorilor”, au spart o vitrină cu ajutorul unui topor şi au plecat cu diamante şi alte bijuterii. Acţiunea, la care au mai participat patru complici, a durat doar câteva minute.

Hoții au fi furat 21 de bijuterii cu un total de 4.300 de diamante și o valoare de peste 113 milioane de euro. Au produs și pagube materiale de peste un milion de euro.

Hoții au returnat piesele autorităților prin avocații lor, vineri, 16 decembrie, după „o înțelegere cu acuzarea” pentru pedepse mai ușoare.

Totuși, unele dintre cele mai valoaroase piese încă lipsesc. Experții bănuiesc că au fost tăiate diamantele pentru vânzare en-detail.

Începând din 1723, August al II-lea cel Puternic, fost rege al Poloniei şi prinţ-ales al Saxoniei în secolul al XVIII-lea, a depozitat în acest muzeu, construit în secolul al XVI-lea, colecţia personală de bijuterii şi opere de artă renascentiste şi baroce.

Muzeul este celebru pentru colecţia de bijuterii, una dintre cele mai importante din Europa, compusă din obiecte din metale preţioase, porţelanuri, sculpturi în fildeş sau chihlimbar, bronz sau bătute cu nestemate.

După renovarea muzeului în 2004, colecţiile de obiecte vechi au fost depozitate la parter, unde a fost comis furtul, iar primul etaj găzduieşte expoziţii temporare.

Foto: AP

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *