Irina Begu va reprezenta România la Jocurile Olimpice 2024! Ce i-a asigurat locul la Paris

Irina Begu va reprezenta România la Jocurile Olimpice 2024! Ce i-a asigurat locul la Paris

Jucătoarea de tenis de 33 de ani a revenit la finalul lunii martie în tenis după 7 luni de pauză, din cauza unei accidentări la cot. Acum, Irina Begu a primit și un bilet către Paris, unde poate să reprezinte România la Jocurile Olimpice.

Irina Begu va reprezenta România la Jocurile Olimpice 2024

Comitetului Olimpic al Federației Internaționale de Tenis a dat undă verde pentru Simona Halep și Irina Begu să reprezinte România la Jocurile Olimpice din 2024. Acest lucru după cererile făcute de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

“Comitetul a hotărât că există motive suficiente pentru a accepta ambele cereri. Și, ca atare, aceste jucătoare sunt acum eligibile pentru selecția de către România pentru evenimentul de tenis de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, sub rezerva îndeplinirii tuturor celorlalte cerințe de calificare în iunie”, au scris cei de la ITF către FRT.

Astfel, cele două jucătoare au fost scutite de la regula prin care sportivele ar fi trebuit să aibă minimum o prezență în echipa națională în cadrul Cupei Billie Jean King, în ultimele douăsprezece luni, pentru a se putea califica la Jocurile Olimpice.

Pentru a putea merge la Paris și să reprezinte România, cele două tenismene aveau nevoie de o poziție mai bună în clasamentul WTA. Dar în cazul lui Begu, lucrurile s-au putut rezolva și va putea merge la Jocurile Olimpice.

Ce i-a asigurat locul la Paris

Irina Begu ocupă în acest moment locul 161 WTA după cele 7 luni în care a fost accidentată. Potrivit jurnalistului independent, Daniel Radu, sportiva de 33 de ani a primit o derogare din partea Comitetului Olimpic al ITF și a beneficiat de regula clasamentului protejat. Astfel, Irina Begu a fost luată în considerare pentru Jocurile Olimpice cu poziția 49 WTA.

Regula clasamentului protejat se alocă în astfel de condiții jucătoarelor de tenis care lipsesc din circuit minim 6 luni. Din cauza unei accidentări, a unei sarcini sau a unor probleme grave de sănătate. Așadar, Begu este prima jucătoare care poate evolua pentru Team România în această vară. Totodată, Irina este singura tenismenă din țara noastră care va strânge trei prezențe la Jocurile Olimpice (Londra 2012, Rio 2016 și Paris 2024).

“Se califica și fără clasamentul protejat”

Irina Begu nu mai jucase în Fed Cup din 15 aprilie 2022, de la meciul cu Polonia. Chiar dacă a primit derogarea de la ITF, faptul că i s-a aprobat eligibilitatea a calificat-o și fără clasamentul protejat.

Concret, Irina a intrat în top 5 românce în clasament. Iar fiecare țară are dreptul la 4 reprezentante chiar dacă tabloul olimpic este cu 64 de poziții. Iar ordinea este următoarea: Cîrstea (32 WTA), ⁠Bogdan (63 WTA), ⁠Cristian (68 WTA), ⁠Ruse (148 WTA), ⁠Begu (161 WTA). Faptul că Sorana Cîrstea a refuzat participarea la Jocurile Olimpice, face ca Irina Begu să obțină ultimul loc în echipă. Acest lucru fără clasamentul protejat. Astfel, jucătoarea de 33 de ani avea, oricum, locul asigurat la Paris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *