Israelul a atacat Rafah la o zi după tirul de rachete lansat de Hamas către Tel Aviv. Zeci de palestinieni au murit

Israelul a atacat Rafah la o zi după tirul de rachete lansat de Hamas către Tel Aviv. Zeci de palestinieni au murit

Cel puțin 35 de persoane au murit și câteva zeci au fost rănite în urma loviturilor lansate de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) asupra unei zone din orașul Rafah, destinată persoanelor strămutate, au declarat oficiali palestinieni din cadrul serviciilor de sănătate și urgență, relatează BBC și Reuters. Israelul a anunțat că a vizat un complex Hamas din zonă.

Lovitura a avut loc în cartierul Tel Al-Sultan din vestul orașului Rafah, unde mii de oameni se adăposteau după ce mulți au fugit din zonele estice ale orașului, unde forțele israeliene au început o ofensivă terestră în urmă cu peste două săptămâni.

Hamas a precizat că armata israeliană a lovit o tabără pentru palestinienii strămutați, departe de operațiunile militare recente, într-o zonă desemnată ca fiind una de siguranță umanitară. Potrivit grupării, printre morți se află femei și copii.

IDF a declarat că a vizat militanții Hamas, că a folosit arme de precizie împotriva unor ținte legitime și că a „eliminat” două figuri de rang înalt din care fac parte din grupare – Yassin Rabia Rabia și Khaled Nagar Nagar.

„Forțele de apărare israeliene sunt la curent cu rapoarte care indică faptul că, în urma loviturii și a focului izbucnit, mai mulți civili din zonă au fost răniți. Incidentul este în curs de analizare”, a transmis armata Israelului.

Un purtător de cuvânt al Societății Semilunii Roșii Palestiniene, citat de agenția de știri Associated Press, a declarat că este posibil ca bilanțul victimelor să crească, pe măsură ce eforturile de căutare și salvare continuă.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat că spitalul său de campanie din Rafah primește un aflux de victime și că și alte spitale primesc, de asemenea, un număr mare de pacienți.

Înaltul oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri, a descris atacul de la Rafah drept un „masacru”, considerând Statele Unite responsabile pentru că au ajutat Israelul cu arme și bani.

Ofensiva militară a Israelului în Rafah are loc în ciuda deciziei Curții Internaționale de Justiție de vineri, potrivit căreia atacurile ar trebuie să se oprească.

Hamas a lansat duminică un atac cu rachete asupra centrului Israelului, vizând inclusiv orașul Tel Aviv. Trase din apropierea orașului Rafah, rachetele au fost fie interceptate de sistemele de apărare aeriană, fie au căzut în câmp. Într-un mesaj pe Telegram, Brigăzile al-Qassam, aripa militară a Hamas, au precizat că rachetele au fost lansate ca răspuns la „masacrele sioniste împotriva civililor”.

Atacurile au avut loc înaintea unor noi negocieri de încetare a focului între Israel și Hamas, care ar urma să fie reluate.

Israelul a început ofensiva din Rafah în urmă cu aproximativ trei săptămâni, promițând să distrugă batalioanele Hamas rămase acolo și susținând că în oraș sunt ținuți și ostatici israelieni.

ONU afirmă că peste 800.000 de palestinieni au fugit din Rafah de la începutul ofensivei. Aproximativ 1,5 milioane de persoane se adăpostiseră acolo din cauza luptelor din alte zone din Fâșia Gaza.

Campania militară a Israelului în enclavă a început după ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, omorând aproximativ 1.200 de persoane și luând peste 250 de prizonieri. De atunci, aproape 36.000 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, potrivit Ministerului Sănătății, condus de Hamas.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta