Ce este Lada Largus

Producția de Lada Largus a început în Tolyatti în 2012. Cu toate acestea, acest model cu greu poate fi numit rus – a fost bazat pe Dacia Logan MCV break, sau Multi Convivial Vehicle („o mașină pentru toate ocaziile”). Logan MCV a fost creat pe platforma franceză sub simbolul B0, care a fost dezvoltat de inginerii Renault pentru modele bugetare. De exemplu, „căruciorul” B0 a stat la baza binecunoscutului Renault Logan care a fost asamblat la Moscova pentru o lungă perioadă de timp.

În același timp, Lada Largus nu era o copie a Dacia Logan MCV cu plăcuțe diferite. Inginerii noștri au adaptat serios mașina, părțile caroseriei au început să fie ștampilate în Rusia și au apărut piese interioare originale. În plus, Largus a fost rapid transferat de la motoarele franceze la cele rusești.

Mai multe versiuni de Lada Largus au fost produse în Rusia. De exemplu, ați putea cumpăra un break și existau ambele versiuni cu cinci și șapte locuri cu trei rânduri de scaune. Modelul comercial Largus Van nu avea al doilea și al treilea rând de scaune, ci în schimb era un compartiment de marfă (este important ca Largus Van să poată încăpea un europalet standard). A existat și o versiune Largus Cross, care includea un kit de protecție și garda la sol a crescut la 200 mm.

Apropo, în 2021, Largus a suferit o modernizare majoră: mașina a primit un design nou și au apărut noi opțiuni. Dar în 2022, după ce Renault a părăsit Rusia, producția de Largus a fost oprită (în 2023, a fost asamblat un lot de 650 de mașini , dar nu a făcut diferența pe piață). Mai mult, în 2023 s-a decis mutarea producției de Largus de la Tolyatti la Izhevsk. Și acum toate lucrările de reluare a producției modelului au fost finalizate.

 

Cât costă Lada Largus în 2024?

Primele Largus din 2012 au fost vândute pentru doar 349.000 de ruble. Cu toate acestea, în 2024, mașinile costă cu totul alți bani. Până acum, AvtoVAZ a anunțat prețul lui Largus doar în două versiuni:

break cu cinci locuri pentru pasageri în configurația clasică – 1.660.000 de ruble;
dubă comercială în configurație clasică – 1.670.000 de ruble.

Dotarea este modestă, dar mașina are tot ce ai nevoie: un airbag, aer condiționat, servodirecție și sistem ABS.

Mai târziu, modelele cu șapte locuri vor apărea într-o versiune Comfort mai bogată. Astfel de mașini vor costa 1.760.000 de ruble. Va exista și o versiune Cross, dar va trebui să aștepte. 

Ce motor este sub capota?

Până acum, Lada Largus din Izhevsk sunt echipate cu un singur motor – o unitate VAZ pe benzină cu opt supape, cu un volum de 1,6 litri și o putere de 90 CP. Cu. Acest motor este asociat doar cu o transmisie manuală. 

Care este mai bine: Lada Largus sau „chineză”?

Nu este în întregime corect să compari Lada Largus direct cu modelele chinezești. În primul rând, pentru că în prezent mărcile chineze nu furnizează Rusiei vagoane break. Cu toate acestea, dacă priviți puțin mai larg, se dovedește că Largus are concurenți. Mai mult, unul dintre ele este produs chiar de compania Lada.

Vorbim despre break-ul Lada Vesta SW, care este ceva mai mic decât Largus. Dar acest model este echipat nu numai cu un motor de 1,6 litri (106 CP), ci și cu un 1,8 litri (122 CP), care este asociat cu o transmisie automată . Prețul Vesta SW este aproape același cu cel al lui Largus – de la 1.639.900 de ruble, iar modelul cu un automat costă de la 1.718.900 de ruble. Versiunea off-road a Vesta SW Cross – de la 1.853.900 de ruble.