Klaus Iohannis, summit important pentru apărarea Flancului Estic al NATO și securitatea Mării Negre

Klaus Iohannis, summit important pentru apărarea Flancului Estic al NATO și securitatea Mării Negre

Klaus Iohannis participă, marți, la Summit-ul Formatului București, summit-ul B9, care se desfășoară în capitala Letoniei, Riga. La reuniune, unde se vor discuta și aspect legate de securitatea în Marea Neagră, va participa și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO participă la discuții

„Președintele Klaus Iohannis va participa marți, 11 iunie 2024, la Riga, Republica Letonă, la Summitul Formatului București 9 (B9), pe care îl va coprezida alături de Președintele Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda. La eveniment va participa, de asemenea, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

75 de ani de la înființarea Alianței Nord Atlantice

Potrivit sursei citate, summit-ul de la Riga are loc cu o lună înainte de summit-ul NATO de la Washington, care marchează 75 de ani de la înființarea Alianței Nord Atlantice. „Reuniunea la nivel înalt a statelor din Formatul București 9 se desfășoară cu o lună înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, D.C., care marchează împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței. Liderii vor avea, la Riga, oportunitatea unui schimb aprofundat de opinii cu privire la obiectivele majore și principalele rezultate preconizate pentru Summitul de la Washington, D.C., cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe intensificarea sprijinului pentru Ucraina”, precizează comunicatul.

Pe agenda discuțiilor vor sta angajamentele statelor membre ale Alianței privind angajamentele pentru investiții și cheltuieli pentru apărare. De asemenea, aliații vor discuta situația și continuarea punerii în practică a deciziilor NATO care au fost adoptate la summit-urile recente ale Alianței. Statele membre vor dezbate și sprijinul pe mai multe paliere care este acordat Ucrainei.

Luni, președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, s-a întâlnit cu omologul său german, Olaf Scholz, la Berlin, în încercarea de a obține nou ajutor pentru apărarea Ucrainei în fața Rusiei, în special în ce privește extinderea sistemului de apărare aeriană.

„Agenda discuțiilor va viza, astfel, continuarea implementării deciziilor Aliate adoptate în cadrul celor mai recente Summituri NATO, inclusiv în ceea ce privește angajamentele de investiții și cheltuieli pentru Apărare, precum și sprijinul multidimensional acordat Ucrainei”, arată Administrația Prezidențială.

Conceptul Strategic al NATO-2022

Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis va sublinia că trebuie acordată o atenție sporită situației de securitate a regiunii Mării Negre, în contextul evoluțiilor din ultima perioadă, în condițiile în care regiunea Mării Negre este o zonă de importanță strategică pentru securitatea țărilor aliate, înscrisă în Conceptul Strategic al Alianței din 2022.

Conceptul „reafirmă că scopul cheie al NATO este acela de a asigura apărarea colectivă a membrilor săi, pe baza unei abordări pluridimensionale și subliniază trei sarcini esențiale de bază: descurajarea și apărarea, prevenirea și gestionarea crizelor și securitatea cooperantă. Având în vedere contextul geopolitic actual, în care un conflict militar major se desfășoară la granițele de est ale NATO, iar agresorul este sprijinit de state autoritariste, se poate afirma că acest concept este unul ferm ca postură și garant pentru coeziunea Alianței. De la debutul Războiului Rece, este pentru prima dată când NATO realizează astfel de planuri cu forțe prealocate. Demersul este justificat, în principal, prin prisma faptului că acțiunea ilegală a Federației Ruse în Ucraina demonstrează că dreptul forței încă sfidează forța dreptului, iar remedierea unei astfel de situații se realizează prin capabilitatea forței de răspuns de a fi superioară agresorului și de a-l învinge militar”.

Administrația Prezidențială mai precizează că președintele României va sublinia și necesitatea continuării susținerii unor țări partenere care sunt cele mai expuse în această regiune, cum este Republica Moldova.