Lacul din România care este unic în Europa. Aici e singurul loc în care crește nufărul termal. Cum arată floarea regină a Nilului

Lacul din România care este unic în Europa. Aici e singurul loc în care crește nufărul termal. Cum arată floarea regină a Nilului

Nufărul termal poate supraviețui doar în ape termale, pârâuri cu temperatură crescută. Atât în România, cât și pe suprafața întregului continent european, nufărul termal poate fi găsit într-un singur loc. Unde poate fi găsit nufărul termal în România și cum a apărut acesta?

Singurul lac din România și Europa unde creşte, de milioane de ani, nufărul termal

La doar câțiva kilometrii de Oradea, în stațiunea Băile 1 Mai, se află Rezervația Naturală „Lacul cu Nuferi – Pârăul Pețea”, un adevărat sanctuar al biodiversități. Acesta este singurul loc din România, dar și din Europa, unde poate fi găsită floarea unui nufăr termal.

Originar din regiunea Nilului, lotusul termal (Nymphaea lotus L. var. Thermalis) a găsit în această apă termala un mediu prielnic pentru a evolua. Se presupune că semințele sale au fost aduse fie de turci, fie de păsările migratoare.

În 1931, ca rezultat al eforturilor profesorului Alexandru Borza, nufărul termal a fost recunoscut oficial ca monument al naturii. Un an mai târziu, în 1932, lacul termal Peţa și speciile sale endemice au fost incluse în regim de protecție, dobândind statutul de rezervație naturală.

Alte două specii din rezervație sunt ocrotite prin lege și au fost puse în acvarii de protecție. Acestea sunt speciile de melc Melanopsis parreyssi și peștișorul Scardinius racovitzai sau roșioara termală, care încă mai pot fi dmirate în acest loc unic.

Alertă Ecologică în Rezervația Naturală “Pârâul Peţea”. Un Dezastru pentru Mediu

Din păcate, habitatul acvatic termal este pe care de dispariție datorită supraexploatării apei termale în scopuri balneare din cele două staţiuni de pe raza comunei Sânmartin, și anume Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Nufărul termal a dispărut definitiv o dată ce Lacul Pețea a secat în 2011. „În prezent, lacul are sub 2% din suprafaţa iniţială şi 3% din volumul obişnuit”, spune Radu Huza, geolog la MŢC, pentru Agerpres.

Vestea bună este că nufărul termal a fost salvat de un cercetător al Universităţii orădene, Cristian Blidar. El a reuşit, pe cont propriu, cultivarea lui in vitro. Nufărul poate fi admirat la câțiva kilometri depărtare de lac, într-un loc special amenajat la Băile Felix.

„Această rezervaţie trebuie să rămână sub controlul strict al Ministerului şi al Agenţiei de Mediu. Ei au pârghiile necesare de la nivel central şi au puterea prin minister să impună nişte măsuri, dacă se va ajunge la renunţarea la custodie”, a declarat Aurel Chiriac, directorul MTC, cu ani în urmă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *