Locul din România cu o arhitectură unică. Turiștii sunt fascinați: “Ceva deosebit”

Locul din România cu o arhitectură unică. Turiștii sunt fascinați: “Ceva deosebit”

Locul din România care are o arhitectură unică, de care turiștii sunt impresionați. Cei care au venit aici au rămas cu o părere foarte bună. Unde se află, de fapt?

Locul din România ce are o arhitectură unică. Oamenii vin aici pentru a-i afla istoria

În Oltenia sunt restaurate 11 cule, utilizând fonduri europene, pentru a-i atrage pe turiști. Aceste fortărețe îi apărau pe boieri acum mult timp, iar acum se vor deschide pentru ca vizitatorii să afle povestea lor.

În prezent, patru cule pot fi vizitate de turiști. Una dintre ele este Casa Cartianu, care valorează mult în Patrimoniul Cultural al României. Turiștii pot veni aici pentru a afla mai multe detalii despre istoria locului. Casa se află în Turcineşti, județul Gorj.

“Casa e construită în jur de 1760 ca şi culă. Până la nivelul zidurilor, cu metereze şi scări interioare. După 1821, s-au anexat sălile de jur împrejur şi a căpătat forma pe care o vedeţi astăzi.

La origine, a fost un negustor grec, Hartianus, care făcea negoţ cu Ardealul şi tot trecând în sus şi în jos, i-a plăcut zona şi a hotărât să se stabilească.

Pentru că era cunoscător de carte, locuitorii i-au schimbat numele în Cartianu”, a explicat ghidul Maria Cartianu, potrivit Observator News.

Soțul doamnei Maria și-a petrecut copilăria în această casă. Aceasta este vizibil emoționată atunci când vorbește despre obiectele din culă, pe care le-a prezentat echipei de la Observator.

În plus, în această casă au intrat mai multe personalități importante de-a lungul timpului, cum ar fi Tudor Vladimirescu sau Regele Carol al II-lea.

“Socrii mei, la nuntă, în octombrie 1946. Și îmi place să spun că hainele le am aici. Dincolo pe manechin, e haina soacrei mele, lucru cu care ne mândrim pentru că se apropie de suta de ani.

Nicolae Cartianu, prieten foarte bun cu Gheorghe Tătărescu, primul ministru, şi cu Barbu Ştefănescu Delavrancea care veneau de foarte multe ori aici şi cu cei de la conducere de la Târgu Jiu. Masa era pusă, petrecerea putea începe”, a mai spus aceasta.

Casa Cartianu reprezintă o bijuterie arhitecturală. Acum ceva timp, s-a dorit ca aceasta să fie mutată în București, la Muzeul Satului. Experții au stabilit, totuși, că nu poate fi mutată.

Turiștii sunt impresionați de arhitectură

Există o cameră la etaj unde oaspeții pot învăța țesutul la un război ce are un secol vechime. Aici se află, totodată, costume populare specifice acestei zone.

Turiștii sunt fascinați de arhitectura acestei case, spunând că nimic nu se mai compară cu aceasta în ziua de astăzi. Autoritățile vor ca aceste cule să fie introduse pe lista obiectivelor turistice, iar acum încă nu sunt foarte mulți vizitatori.

“Arhitectura din timpul acela nu se compară. E ceva unicat. Am văzut cetăţi, cu ziduri frumoase, fortăreţe, dar culele au ceva foarte deosebit”, a spus Ștefan, turist venit din Chișinău, care e pictor.

Ministerul Investițiilor a lansat aplicația România Atractivă, unde românii pot afla povestea celor 11 case boierești din Mehedinți, Dolj sau Olt care se află pe ruta culelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *