Mazărea de câmp – 4 aspecte-cheie pentru o recoltă de calitate 

Mazărea de câmp – 4 aspecte-cheie pentru o recoltă de calitate 

Fără prea multe cerințe față de sol, mazărea de câmp (Pisum arvense L.) poate fi o recoltă profitabilă pentru fermieri. Cu toate acestea, pentru ca producția să fie una de calitate și bogată, vor fi necesare o serie de practici agricole bine planificate, executate și adaptate pentru condițiile specifice fiecărui teren. Prin intermediul unei abordări integrate, care îmbină  măsuri tradiționale cu tehnologii moderne, obținerea unei recolte calitative și durabile este mai ușor de atins. 

În continuare, vei descoperi patru aspecte-cheie de care să ții cont pentru a asigura succesul culturii de mazăre de câmp. 

1. Pregătirea corectă a terenului  

Solurile preferate de mazăre au textura nisipo-lutoasă sau luto-nisipoasă, sunt permeabile și au o bună capacitate de reținere a apei, caracteristică necesară pentru asigurarea unei aprovizionări optime. În plus, pentru dezvoltarea rapidă a culturii de mazare este necesar un sol bogat în nutrienți, nu unul argilos și acid. De aceea, înainte de a ara terenul, se aplică o fertilizare de bază cu îngrășăminte potasice sau fosfatice. 

Pentru mazărea de toamnă se realizează lucrări de arat după recoltare, la 20-22 cm adâncime, urmat apoi de lucrări pentru pregătirea patului germinativ, iar la câteva zile după aceea se va semăna. În cazul în care anul este secetos, se recomandă ca înainte de semănat să se tăvălugească terenul. 

În ceea ce privește mazărea de primăvară, aratul terenului se face la o adâncime de 22-25 cm, iar apoi, pentru pregătirea patului germinativ, se vor executa lucrări cu combinatorul înainte de semănat. 

2. Măsuri pentru combaterea îmburuienării 

Îmburuienarea este una dintre provocările majore pentru cultivatorii de mazăre, pentru că buruienile concurează cu plantele de cultură în ceea ce privește substanțele nutritive din sol, necesarul de lumină și de apă. În lipsa unor măsuri eficiente de combatere a acestora, randamentul culturii scade. Cele mai păgubitoare buruieni care afectează culturile de mazăre sunt: 

șopârlița (Veronica hederifolia);  
rocoina (Stellaria media);  
sugelul puturos (Lamium purpureum). 
zârna (Solanum nigrum);  
pungulița (Thlaspi arvense).  

Pentru combaterea acestora se recomandă utilizarea unor produse inovatoare, cu un grad ridicat de eficacitate. Spre exemplu, Pulsar® 40, un erbicid ce are la bază substanța activă imazamox, se aplică postemergent timpuriu. Astfel, erbicidul asigură atât combaterea buruienilor răsărite , cât și un nou val de îmburuienare, datorită efectului rezidual la sol. Produsul se folosește pentru buruienile monocotiledonate și dicotiledonate anuale și perene. 

Un alt erbicid eficient este și Basagran® SL pe bază de bentazon, ce are o acțiune de contact, cu impact asupra fotosintezei și cu efect vizibil în aproximativ două zile. Se aplică postemergent, când fenofaza în care se află buruienile este de 2-4 frunze. Acest erbicid se folosește pentru combaterea buruienilor dicotiledonate. 

3. Controlul eficient al bolilor și dăunătorilor  

Pe lângă îmburuienare, alte provocări pe care le întâmpină cultivatorii de mazăre sunt atacurile provocate de boli și dăunători.  

Cele mai întâlnite boli la cultura de mazăre sunt: 

Mana mazării (Perenospora viciae sp.pisi); 
Făinarea la mazăre (Erysiphe pisi); 
Putregaiul alb la mazăre (Sclerotinia spp.); 
Putregaiul cenușiu la mazăre (Botrytis cinerea); 
Septorioza mazării (Septoria pisi); 
Antracnoza mazării (Ascochyta pisi); 
Rugina mazării (Uromyces pisi). 

Pentru combaterea numeroaselor boli, poți folosi un fungicid eficient cum este Pictor® Active, formulat sub formă de suspensie concentrată, pe bază de boscalid și piraclostrobin și care oferă efecte fiziologice AgCelence®, ce te vor ajuta să obții o cultură mai sănătoasă și mai productivă. 

Dăunătorii cei mai întâlniți în cultura de mazăre sunt:

gărgărița mazării (Bruchus pisorum);
păduchele verde (Acyrthosiphon pisum);
tripsul mazării (Kakothrips robustus);
molia păstăilor de mazăre (Cydia nigricana). 

Pentru combaterea acestora, este recomandată utilizarea insecticidelor omologate și respectarea instrucțiunilor oferite de producători în ceea ce privește aplicarea. 

4. Respectarea regulilor de recoltare 

Se recomandă recoltarea în momentul în care boabele au ajuns la maturitate deplină. Pentru a evita pierderile de calitate, depozitează mazărea în condiții optime.

În concluzie, pentru a obține o recoltă sănătoasă și bogată de mazăre de câmp, implementează cele patru aspecte-cheie. Fiecare etapă este importantă și contribuie la succesul culturii tale, asigurând o creștere optimă pentru plante. 

Sursa foto: Shutterstock