NASA caută viață pe planeta Marte. „Misiunea asta a fost una extrem de aventuroasă”

NASA caută viață pe planeta Marte. „Misiunea asta a fost una extrem de aventuroasă”

NASA și Agenția Europeană Spațială au demarat un proiect prin care încearcă să caute urme de viață pe planeta Marte.

Ce tehnologie se folosește în această misiune

Cele două instituții caută urme de viață pe planeta Marte cu ajutorul unui rover care poate fora 2 metri sub suprafața planetei pentru a identifica gheață neafectată de radiații.

Programul de servicii de lansare al NASA va contracta un furnizor comercial american pentru lansarea roverului Rosalind Franklin. Totodată, agenția va furniza unități de încălzire și componente ale sistemului de propulsie necesare pentru aterizarea pe Mart, potrivit Aleph News.

Proiectul a început din anii 2000, ca temă de cercetare

„Este vorba de eșantioane de roci care vor fi extrase, prin foraje, la adâncini de 2 metri sub suprafața marțiană. Acolo e posibil ca și în prezent să existe viață. Oricum, ar putea să existe urmele vieții din trecutul planetei Marte. Ei bine, analizele care vor fi realizate cu ajutorul noului rover (…) ne vor putea răspunde la întrebări extrem de interesante.

 

Misiunea asta a fost una extrem de aventuroasă. A demarat undeva la începutul anilor 2000, ca proiect, ca temă de cercetare. Inițial, trebuia să participe NASA și Agenția Spațială rusească, RosCosmos. NASA a avut dificultăți financiare pentru că, mă rog, cheltuieli mari, bugetul a tot fost redus… s-a cam retras din afaceri și a rămas numai RosCosmos. Dar, așa cum vă dați seama, odată cu invazia Ucrainei de către ruși, colaborarea pentru această misiune a fost ruptă”, a explicat Cristian Român, senior editor la revista Știință și Tehnică.