Nicolae Ciucă, de Ziua Independenței. „Patriotismul înseamnă să construim în România şi să fim puternici în Europa”

Nicolae Ciucă, de Ziua Independenței. „Patriotismul înseamnă să construim în România şi să fim puternici în Europa”

Nicolae Ciucă a vorbit, vineri, la Iași, despre evenimentele importante ale istoriei moderne, inclusiv ale istoriei României, cu ocazia Zilei Independenței Naționale.

Jertfa militarilor români

Nicolae Ciucă a arătat că țara noastră sărbătorește 147 de ani de independență, obținută cu sacrificii mari de militarii români. „Independența României a fost obținută prin jertfa de sânge a soldaților noștri, care au luptat cu curaj în Războiul de Independență. Eroii de la Plevna, Grivița, Smârdan, Rahova și Vidin merită recunoștința tuturor generațiilor care i-au succedat. Ca general, subliniez că intervenția armatei noastre a fost decisivă în 1877, după repetatele eșecuri rusești în fața liniilor defensive otomane”, a afirmat Ciucă.

Sărbătoare în umbra războiului

Cele trei momente pe care le sărbătorim, Ziua Victoriei în Europa, Ziua Europei și Ziua Independenței Naționale a României au loc, a aspus Ciucă, într-un context în care pacea și securitatea sunt amenințate de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și de aceea este importantă „moștenirea” lăsată de cele trei date „pentru triumful asupra răului”

„Celebrăm în aceste zile trei momente istorice, care au marcat destinul lumii libere, al Europei şi al României. 8 mai – Ziua Victoriei în Europa, 9 mai – Ziua Europei şi 10 mai – Ziua Independenţei României. Astăzi, când pacea şi securitatea continentului nostru sunt sub asediu chiar lângă graniţele noastre, vedem mai limpede ca oricând importanţa moştenirii pe care ne-au lăsat-o aceste momente istorice.

Moştenirea Zilei Victoriei în Europa din 1945 este cea a unui continent al păcii şi al prosperităţii, al triumfului binelui asupra răului, al democraţiei împotriva dictaturii. Ziua Europei ne-a adus în 1950 viziunea unui spaţiu de prosperitate de anvergură continentală, pe care îl construim în fiecare zi. 10 mai a marcat Independenţa României şi ridicarea unei naţiuni puternice şi libere”, a spus liderul  PNL.

10 mai în România

Președintele PNL a vorbit despre semnificația istorică a zilei de 10 mai în România. „Mă opresc asupra zilei de 10 mai, care are pentru noi multiple semnificaţii. La 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa Parlamentului Principatelor Unite. La 10 mai 1877, principele Carol a semnat Declaraţia de Independenţă a României faţă de Imperiul Otoman.

Şi fac aici o paranteză pentru a clarifica aspectul privitor la dată: pe 9 mai 1877, Declaraţia a trecut de Parlament, însoţită de discursurile oficialilor vremii, printre care şi cel al marelui liberal Mihail Kogălniceanu. Regimul comunist a dorit să şteargă din istorie semnarea de către principe a acestui act fundamental, pentru a scoate din memoria colectivă importanţa pe care ziua de 10 mai o are pentru naţiunea română. După exact patru ani, la 10 mai 1881, România a fost proclamată Regat, luându-şi locul meritat în ansamblul statelor europene”, a  spus Ciucă.

„Acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul”

2024 este anul în care, a mai spus Nicolae Ciucă, „putem redescoperi patriotismul”. Liderul liberalilor s-a referit însă la patriotism ca la valorile care definesc România ca națiune și nu la „naționalismul deșănțat” agresiv peste granite și intolerant înauntrul lor.

„Acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul. Însă nu cel greşit înţeles ca naţionalism deşănţat, conflictual atât faţă de vecinii din exterior, cât şi faţă de diversitatea socială din interior. Dimpotrivă! Patriotismul reprezintă adeziunea şi însuşirea valorilor, a ideilor şi a principiilor care ne definesc ca naţiune. Patriotismul înseamnă să construim în România şi să fim puternici în Europa”, a spus Nicolae Ciucă

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *