O asociație a suporterilor CSA Steaua, petiție la Comisia Europeană. Ce vor fanii

O asociație a suporterilor CSA Steaua, petiție la Comisia Europeană. Ce vor fanii

Ultima Redută 1947 iese din nou la rampă cu un demers menit să modifice Legea Sportului, care ține în șah echipa de fotbal a CSA Steaua București în Liga 2.

Ultima Redută 1947, petiție la Comisia Europeană pentru modificarea Legii Sportului

Ultima Redută 1947 continuă demersurile în spirjinul CSA Steaua 1947, după ce au trimis o petiție președintelui UEFA prin care se cere excluderea FCSB-ului din cupele europene.

Ultima Redută a publicat pe pagina oficială de Facebook traducerea petiției care a fost trimisă la Bruxelles: „România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, recunoaște importanța sportului în promovarea valorilor europene și a respectului pentru drepturile omului. Acest lucru este subliniat în numeroase documente și declarații ale Uniunii Europene care evidențiază legătura fundamentală între sport și drepturile omului.

Printre acestea se numără și Rezoluția Consiliului privind caracteristicile cheie ale unui model sportiv european, adoptată în unanimitate de miniștrii sportului din Uniunea Europeană la 30 noiembrie 2021.

Această rezoluție subliniază necesitatea unui cadru sportiv bazat pe valori precum democrația, transparența, integritatea, solidaritatea, egalitatea de gen, accesibilitatea și respectul pentru drepturile fundamentale ale omului”.

Ultima Redută 1947: „Legea educației fizice și sportului creează o discriminare de facto și de jure”

Ultima Redută 1947 a explicat de ce Legea Sportului trebuie modificată cu orice preț: „În această privință, statele membre ale Uniunii Europene, prin miniștrii europeni ai sportului, au asumat angajamentul de a respecta și promova valorile în sport și în organizațiile sportive, în conformitate cu principiile democrației, transparenței, integrității, solidarității, egalității de gen, deschiderii, responsabilității, accesibilității, responsabilității sociale și respectului pentru drepturile fundamentale ale omului.

Legea nr. 69/2000 – Legea educației fizice și sportului conține dispoziții care creează o discriminare, de facto și de jure, între sportivii angajați de cluburile sportive de drept public și cei angajați de cluburile sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial sau societăți comerciale sportive pe acțiuni.

Legea Sportului nr. 69/2000, prin articolul 31, încalcă principiul egalității în fața legii, consacrat de articolul 16 din Constituția României, care stipulează că toți cetățenii trebuie să fie tratați egal de către lege și de autoritățile publice. În acest context, orice diferențiere juridică între entități care oferă aceleași servicii (în acest caz, cluburi sportive) trebuie să fie justificată obiectiv și rezonabil.

„România, ca membră a Uniunii Europene, este obligată să respecte toate tratatele și să adopte întregul corp de legi al UE”

Suporterii „roș-albaștrilor” au argumentat de ce UE și Comisia Europeană trebuie să intervină în această speță: „Articolul 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și articolul 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene interzic orice formă de discriminare, inclusiv pe baza formei juridice a organizațiilor.

În contextul sportului, aceasta înseamnă că toate cluburile sportive ar trebui să beneficieze de aceleași oportunități și drepturi, indiferent de structura lor juridică. Recunoașterea exclusivă a cluburilor organizate ca asociații fără scop patrimonial sau societăți comerciale ca fiind “cluburi sportive profesioniste” contravine acestor principii de nediscriminare și egalitate de tratament.

România, ca membră a Uniunii Europene, este obligată să respecte toate tratatele și să adopte întregul corp de legi al UE”, se mai arată în finalul textului petiției trimise la Comisie.