O furtună solară de o intensitate mare se îndreaptă spre Pământ / Ce efecte ar putea să producă

O furtună solară de o intensitate mare se îndreaptă spre Pământ / Ce efecte ar putea să producă

Planeta Pământ este zguduită de cea mai mare furtună solară din ultimele decenii. Primul val de particule ajunge deja pe Pământ. Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere a declarat că planeta se confruntă cu o furtună geomagnetică G4, sau „severă”. Aceasta este prima furtună G4 care a lovit planeta din 2005.

NOAA avertizează că mai multe valuri de erupții vor lovi în următoarele ore și zile, putând perturba comunicațiile și navigația, declanșând întreruperi de curent și distrugând sateliții, potrivit npr.org.

Centrul de predicție a vremii spațiale de la NOAA spune că poate induce aurore vizibile până la sud, până în California de Nord și Alabama.

Sursa furtunii solare este un grup de pete solare de pe suprafața soarelui care are de 16 ori diametrul pământului. Petele sunt umplute cu câmpuri magnetice încurcate care pot acționa ca praștii, aruncând cantități uriașe de particule încărcate către planeta noastră. Aceste evenimente, cunoscute sub numele de Ejecții de masă coronală, devin mai frecvente în timpul vârfului ciclului solar de 11 ani al Soarelui.

Cea mai perturbatoare furtună solară înregistrată vreodată a avut loc în 1859. Cunoscută sub numele de „Evenimentul Carrington”, a generat aurore strălucitoare care au fost vizibile până la sud, până în Mexic și Hawaii. De asemenea, a prăjit sisteme de telegraf în toată Europa și America de Nord.

În timp ce această furtună geomagnetică nu va fi la fel de puternică, lumea a devenit mai dependentă de electronice și sisteme electrice. În funcție de orientarea câmpului magnetic al furtunii, aceasta ar putea induce curenți electrici în liniile electrice de lungă distanță – acești curenți ar putea cauza răsturnarea sistemelor de siguranță, declanșând întreruperi temporare de curent în unele zone.

De asemenea, este posibil ca furtuna să perturbe ionosfera, o secțiune a atmosferei Pământului plină cu particule încărcate. Unele transmisii radio pe distanțe lungi folosesc ionosfera pentru a „sari” semnale de pe tot globul, iar acele semnale vor fi probabil perturbate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *