O nouă injecție pentru slăbit face furori în SUA. Avertismentele nutriţioniştilor

O nouă injecție pentru slăbit face furori în SUA. Avertismentele nutriţioniştilor

O injecţie care promite să ajute la pierderea în greutate, intens promovată în Statele Unite, îi face pe nutriţionişti să reacţioneze. Scopul nu trebuie să fie doar slăbitul, avertizează aceștia. 

„Medicamentele pentru pierderea în greutate trebuie să fie utilizate împreună cu modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice și o dietă sănătoasă. Dar, prea des, oamenii le consideră ca fiind o soluție-minune pentru pierderea în greutate”, scrie doctorul nutriţionist Mandy Conrad, profesor clinician în nutriție și dietetică la Mississippi State University, pentru publicaţia The Conversation.

Reacţia sa vine după ce Zepbound, o injecție-minune care promite să lupte împotriva obezității, urmează să fie aprobată de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA).

„Sunt dietetician autorizat și educator în dietetică. Fie că mă ocup de consilierea pacienților, că predau studenților sau că lucrez în comunitatea mea pentru a aborda provocările legate de accesul la alimente și alimentația sănătoasă, mă concentrez pe bunăstarea generală”, explică nutriţionista.

Aceasta avertizează că medicamentul Zepbound, în ciuda promovării intense şi a promisiunilor de a lupta cu obezitatea, nu este suficient pentru un rezultat pe termen lung. „Este esențial să rețineți că cercetările privind efectele pe termen lung ale acestor medicamente mai noi pentru pierderea în greutate sunt limitate”, spune Mandy Conrad.

Aceasta arată că, pentru a menţine îmbunătățirile privind greutatea, este necesară utilizarea continuă a noilor medicamente precum Zepbound, iar studiile nu iau în calcul şi efectele secundare şi emoţionale ale celor care se îngraşă din nou după ce încetează tratamentul.

Ce efecte are medicamentul?

Cheia potențialului de pierdere în greutate al medicamentului Zepbound este ingredientul său activ, tirzepatida. Acesta imită hormonul digestiv GLP-1, care este eliberat de intestine atunci când mâncăm pentru a stimula producția de insulină și a ajuta la reglarea glicemiei. De asemenea, GLP-1 suprimă pofta de mâncare, promovând în același timp senzația de sațietate.

2 din 5 adulţi americani sunt obezi, conform cifrelor Institutului Naţional de Sănătate din SUA. Alte organizaţii internaţionale estimează că, până în anul 2030, 1 din 5 femei şi 1 din 7 bărbaţi vor ajunge în situația de a trăi cu obezitate, la nivel mondial. Asta înseamnă un risc mai mare pentru boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer și osteoartrită.

Există „cea mai bună strategie”?

Nu există, arată nutriţionista Mandy Conrad. Aceasta susţine că strategiile pentru pierderea și menținerea greutății trebuie să fie individualizate în funcţie de programul tipic al fiecărei persoane, cultura şi preferințele, nivelul de activitate și istoricul de sănătate. Astfel, gestionarea greutăţii pe termen lung presupune mai mult decât administrarea unui medicament. De pildă, momentul mesei și tipurile de alimente consumate pot afecta nivelul de energie, satisfacția și nivelul de foame.

„Atunci când o persoană încetează să ia un medicament, afecțiunea pe care acesta este menit să o trateze poate reveni adesea. Dacă încetați să luați pastilele pentru hipertensiune arterială fără să vă modificați dieta și stilul de viață, tensiunea arterială crește din nou. Aceleași efecte se pot întâmpla și în cazul medicamentelor utilizate pentru tratarea colesterolului și a obezității”, mai spune nutriționista.

Aceasta susține că pierderea în greutate nu ar trebui să fie doar scopul final și recomandă ca planul de slăbit să conțină și o strategie prin care organismul să primească în continuare nutrienții de care are nevoie pentru a susține sănătatea.

95%

din populația lumii nu consumă suficient cel puțin un nutrient, arată un studiu din 2020.

Alt studiu arată că aproape o treime dintre americani au cel puțin o deficiență de nutrienți. Persoanele care încearcă în mod activ să piardă în greutate sunt mai predispuse la deficiențe nutritive și la un aport inadecvat. De exemplu, o scădere a aportului de fier poate duce la anemie, care poate provoca oboseală. Un aport adecvat de calciu și vitamina D reduce riscul de fracturi osoase, însă multe persoane consumă aceşti nutrienţi într-o cantitate mai mică decât doza zilnică recomandată.

Alt exemplu: atunci când o persoană urmează o dietă care restricționează drastic carbohidrații, cum ar fi dieta ketogenică, aportul de multe vitamine, minerale, fitochimicale și fibre este redus. Acest lucru poate crește riscul de deficiențe nutritive și poate afecta sănătatea bacteriilor din intestinul nostru, care sunt importante pentru absorbția nutrienților și pentru funcția imunitară.

Ce e de făcut?

Nutriţionista Mandy Conrad oferă şi câteva sfaturi pentru persoanele care vor să slăbească şi să-şi păstreze sănătatea pe termen lung.

Încercaţi să construiţi comportamente sănătoase care să vă ajute la pierderea în greutate. Luați în considerare, în același timp, preferințele personale, provocările de mediu, condițiile de sănătate și nevoile nutritive.
Concentrați-vă pe alimente cu densitate nutritivă pentru a vă asigura că organismul primește nutrienții necesari pentru prevenirea bolilor și funcționarea optimă. Dacă medicamentele vă reduc apetitul, este esențial să maximizați cantitatea de nutrienți din alimentele pe care le consumați.
Includeți exercițiile fizice în programul dumneavoastră. Scăderea în greutate ca urmare a reducerii aportului caloric poate diminua atât grăsimea, cât și mușchii. Exercițiile fizice vă ajută la îmbunătățirea rezistenței musculare și la conservarea mușchilor în timpul pierderii în greutate.
Căutați ajutor profesional. Dacă nu sunteți sigur cum să adoptați o strategie individualizată, discutați cu un dietetician autorizat. Acesta poate evalua preferințele, starea de sănătate și obiectivele dumneavoastră pentru a face recomandări care să sprijine sănătatea.
  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *