Orașul în care oamenii cu suferințe psihice sunt „adoptați” de familii intră în patrimoniul UNESCO: o tradiție veche de 700 de ani

Orașul în care oamenii cu suferințe psihice sunt „adoptați” de familii intră în patrimoniul UNESCO: o tradiție veche de 700 de ani

Sistemul psihiatric din Geel, Belgia, în care bolnavii mintal sunt adoptați și îngrijiți de familii din comunitate, a primit recunoașterea UNESCO drept patrimoniu imaterial al umanității. Jurnaliștii Libertatea au arătat publicului din România ce înseamnă un sistem prin care oamenii cu suferințe mintale sunt adoptați în familii mai degrabă decât să-și petreacă viața în centre sau spitale de psihiatrie. 

În iulie anul acesta, Libertatea a fost în Geel, orașul din nordul Belgiei, ca să vadă cum funcționează un „experiment” de secole care poate schimba perspectiva asupra sănătății psihice. 
Această abordare de psihiatrie, ca oamenii cu dizabilități mintale să fie găzduiți în familii, vine dintr-o tradiție veche de 700 de ani a orașului Geel. De la inițialele ritualuri religioase de exorcizare s-a ajuns la conviețuire pe zeci de ani. 

Cunoscut în întreaga țară, Geel este asociat cu îngrijirea specială pe care o primesc bolnavii mintal, o viziune care poate să pară utopică chiar și în lumea de azi. Iar geelienii sunt mândri de asta. Orașul lor este locul în care bolile mintale nu sunt văzute cu stigmă, ci înțelese. Astăzi, Geel este un oraș din regiunea Flandra, cu 40.000 de locuitori, inclusiv români, în care 132 de oameni cu diagnostice mintale severe trăiesc în 100 de familii locale.

Dar tradiția datează de 700 de ani. Iar locuitorii și-au dorit ca orașul lor să intre în patrimoniul UNESCO.

Transmit tradiția următoarelor generații

„Modelul Geel demonstrează importanța patrimoniului cultural imaterial în a aduce oamenii împreună, asigurând schimbul și promovând înțelegerea, așa cum se afirmă în preambulul Convenției din 2003. Programul urmează o abordare de protejare bazată pe comunitate, implicând diverse părți interesate, cum ar fi familiile adoptive, personalul medical, organizațiile culturale, lucrătorii din domeniul patrimoniului și cercetătorii, în deplină conformitate cu articolul 15 din Convenție”, arată parte din motivarea deciziei UNESCO. 

Convenția din 2003 pentru protejarea patrimoniului cultural imaterial are ca scop transmiterea obiceiurilor imateriale către generațiile viitoare. Acestea includ tradiții, festivaluri, dansuri, ritualuri, povești, meșteșuguri și metode de vindecare. 

<strong>Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității contribuie la conservarea acestui patrimoniu valoros și la conștientizarea importanței sale, conform UNESCO.</strong>

Îngrijirea în familiile adoptive din Geel are același fond ca în secolele trecute, când a luat naștere – persoanele cu vulnerabilități psihice trăiesc într-o familie obișnuită și sunt parte integrantă a comunității – dar acum este puternic susținută profesional de centrul psihiatric OPZ Geel, mai precizează UNESCO.

Cum ajunge un pacient din spital într-o familie „adoptivă” 

Un pacient poate fi plasat într-o familie dacă diagnosticul lui este cronic, iar starea sa stabilă, după ce este evaluat de o echipă interdisciplinară a centrului de psihiatrie. Locuiesc pentru o perioadă în centru înainte de a fi plasați într-o familie. Cel mai important criteriu: „să nu fie agresiv și să nu reprezinte un pericol pentru el însuși sau pentru cei din jurul lui”, explică Michelle Lambrechts, lucrător social la OPZ și manager de caz. 

Printre cele mai comune diagnostice psihiatrice ale celor care ajung în familii sunt schizofrenie, tulburări psihotice, dizabilități intelectuale și tulburări de personalitate, conform datelor OPZ.

De partea cealaltă, oricine poate deveni părinte adoptiv atât timp cât nu are un cazier judiciar, are în casă o cameră pentru oaspete, un venit stabil, dar și un aviz de la medicul de familie, care să ateste că poate avea, din punct de vedere medical, grijă de o altă persoană. Și mai ales disponibilitate. Urmează procesul de potrivire, de care se ocupă centrul psihiatric OPZ. Asta înseamnă că găsesc familii și oaspeți cu interese comune și stiluri de viață asemănătoare. 

„O familie poate fi tot ce îți trebuie pentru a funcționa în societate”

Nu foarte mulți oameni din afara comunității din Geel pot înțelege sistemul, spun localnicii. „Tinerii pot fi speriați de asta. Dar noi le spunem că nu au de ce să le fie teamă. Cu atât mai mult cu cât astăzi medicina a evoluat și există tratament medicamentos. Era mai greu înainte când nu aveam asta. Acum este mult mai ușor”, spun Jeff și Maria, doi dintre „părinții adoptivi”, cu care au discutat reporterii Libertatea.

„Ideea e că atunci când vii într-o familie poți să fii cine ești, să fii cine vrei”, explică ei cum se aplică sistemul din Geel la firul ierbii. 

„O familie poate fi uneori tot ce-ți trebuie pentru a putea funcționa în societate”, spun părinții din sistem despre persoanele cu boli psihice. 

Ziarul a vizitat comunitatea din Geel în vara acestui an. Puteți citit aici un reportaj realizat atunci. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *