Peste 40 de oameni au murit în Kenya, din cauza inundațiilor un baraj a fost distrus iar apele au surprins locuitorii în timp ce dormeau

Peste 40 de oameni au murit în Kenya, din cauza inundațiilor un baraj a fost distrus iar apele au surprins locuitorii în timp ce dormeau

Peste 40 de oameni au murit în Kenya după ce un baraj a explodat în urma ploilor abundente și a inundațiilor, au spus oficialii. Oamenii din satele de lângă Mai Mahiu, la aproximativ 60 km de capitală, Nairobi, au fost luați prin surprindere de ape chiar în timp ce dormeau.

Peste 100 de oameni au murit în ultima lună în Kenya

„Patruzeci și doi de morți, este o estimare la prima vedere. Sunt încă foarte mulți oameni îngropați în nămol”, a declarat guvernatorul județului Nakuru, Susan Kihika, pentru agenția de presă AFP.

Peste 100 de oameni au murit în inundațiile care au devastat părți din Kenya în ultima lună.
Echipele de salvare sapă prin nămol în căutarea supraviețuitorilor în mai multe sate. Din cele 42 de cadavre recuperate până acum, 17 erau ale unor copii, a declarat comandantul poliției Stephen Kirui, citat de agenția de presă Reuters.

„Apa a venit cu viteză mare de la Old Kijabe Dam și a distrus multe case și vehicule. Nu am văzut niciodată inundații atât de devastatoare de când ne-am născut aici, în Mai Mahiu”, a spus David Kamau pentru BBC.

Un alt rezident, Peter Muhoho, a spus că cei mai mulți dintre vecinii săi au fost măturați de ape în Kianugu, un sat cu aproximativ 18 case.
„Eram adormit când am auzit o bubuitură puternică și țipete. Apa inundase zona. Am început să salvăm oameni”, a declarat Muhoho pentru BBC.

Arătând spre o geantă pe care o ținea, Muhoho a adăugat: „Această geantă aparține unui copil pe care l-am cunoscut. A fost luat de ape. L-am găsit în aval”.

Guvernul a amânat deschiderea școlilor în toată Kenya, fiind așteptate și mai multe ploi, potrivit meteorologilor.

Peste 130.000 de persoane au fost strămutate de inundații, mulți oameni adăpostindu-se în școli

Ploile abundente au lovit și Tanzania și Burundi. Cel puțin 155 de persoane au fost ucise în Tanzania din ianuarie.
În Burundi, aproape 100.000 de persoane au fost strămutate.

Numărul victimelor este neclar, dar un site web legat de ONU raportează că 68 de persoane au fost ucise în capitală, Bujumbura, numai pe 10 februarie, după ce ploile abundente au distrus aproximativ 3.500 de case.

Meteorologii spun că unul dintre cele mai mari cauze ale ploilor este dipolul Oceanului Indian (IOD).
IOD – numit adesea „Nino indian” din cauza asemănării sale cu echivalentul său din Pacific – se referă la diferența de temperaturi de la suprafața mării în părți opuse ale Oceanului Indian.

În timpul unei faze pozitive, apele din vestul Oceanului Indian sunt mult mai calde decât în ​​mod normal și acest lucru poate cauza ploi mai abundente, indiferent de El Niño.

Cu toate acestea, atunci când atât un IOD pozitiv, cât și un El Niño au loc în același timp, așa cum a fost cazul anul trecut, ploile din Africa de Est pot deveni fenomene extreme.

Unul dintre cele mai puternice modele IOD pozitive înregistrate a coincis cu unul dintre cele mai puternice modele El Niño în 1997 și 1998, fiind raportate inundații severe. Acestea au provocat peste 6.000 de decese în cinci țări din regiune.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *