Politizarea sistemului de educație: Cel puțin 31 de inspectori școlari generali candidează la alegerile locale din partea a 3 partide

Politizarea sistemului de educație: Cel puțin 31 de inspectori școlari generali candidează la alegerile locale din partea a 3 partide

Cel puțin 31 de inspectori școlari generali candidează la alegerile locale din 9 iunie, informează Edupedu.ro, care a analizat listele de candidați depuse de partide la Biroul Electoral Central (BEC). Site-ul citat amintește că miniștrii Educației din ultimii trei ani au refuzat să organizeze, conform legii, concursuri în inspectoratele școlare județene pentru ocuparea funcțiilor de conducere. În acest moment, numirile sunt strict politice.

 

Inspectori școlari generali, candidați în alegeri

 

Cel puțin 31 de inspectori școlari generali candidează la alegerile locale, din care 16 sunt de la PNL, 12 de la PSD și 2 de la UDMR. Alți 10 șefi de inspectorate școlare sunt membri de partid, dar nu candidează la locale și ar putea candida la parlamentare. Ceilalți doi șefi de ISJ nu sunt membri de partid: este vorba despre cei din județele Mureș, Paula Dărăban, și Brașov, Ovidiu Tripșa, explică Edupedu.ro.

De asemenea, unii șefi de inspectorate candidează și la funcția de consilier local, și la cea de consilier județean.

În listă se remarcă liberalul Cătălin Canciu, șeful ISJ Brăila, care candidează la primăria orașului.

 

Sistemul de învățământ e tot mai politizat, în ciuda promisiunilor

 

Sursa citată amintește că miniștrii Educației din ultimii trei ani, toți liberali, au refuzat să organizeze, conform legii, concursuri pentru ocuparea funcțiilor de inspectori școlari generali.

Un raport al Ministerul Educației din martie 2023 arată că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare.

De asemenea, un raport Code for Romania din septembrie 2023 arăta că „managementul educațional al școlilor din România este puternic afectat de politizarea funcțiilor de conducere de la nivelul sistemului de învățământ, cât și de cadrul legal inconsistent în ceea ce privește descentralizarea, relațiile și atribuțiile dintre multitudinea de actori implicați în proces”.