Polonia ia în considerare să doboare rachete rusești. Ce a determinat începerea unor discuții pe această temă

Polonia ia în considerare să doboare rachete rusești. Ce a determinat începerea unor discuții pe această temă

Guvernul polonez ia în considerare să doboare rachete rusești în apropierea graniței cu Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Varșovia, Pawel Wronski, într-un interviu acordat pentru Ukrinform.

Potrivit lui Wronski, guvernul polonez discută aspectele tehnice și juridice ale unei astfel de mișcări. „Această problemă este luată în considerare din punct de vedere juridic și tehnic, dar nu există decizii” deocamdată, a spus oficialul polonez, recunoscând că Ucraina a abordat Polonia în această chestiune.

Wronski a precizat că problema a fost ridicată după ce o rachetă rusească a încălcat timp de 39 de secunde spațiul aerian polonez în data de 24 martie.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional al armatei poloneze, locotenentul-colonel Jacek Goryszewski, a precizat atunci că racheta rusească a zburat cu o viteză de 800 de kilometri pe oră la o altitudine de 400 de metri și a pătruns doi kilometri în spațiul aerian al țării sale înainte de a face cale întoarsă.

Wronski a subliniat că guvernul polonez discută asupra prevenirii altor incursiuni de acest tip prin doborârea rachetelor rusești în zona de graniță cu Ucraina. Discuțiile sunt axate mai ales pe partea juridică, deoarece există riscuri ca resturile rachetelor doborâte să distrugă proprietatea cuiva sau chiar să provoace morți.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al diplomației poloneze a declarat că Varșovia nu ia în calcul să transfere vreun sistem de apărare în Ucraina. „Nu există nicio discuție pe această temă în Polonia. Nu există nicio posibilitate ca sistemul polonez de apărare aeriană să fie în afara granițelor țării”, a spus Pawel Wronski.

Declarațiile oficialului polonez vin după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut în ultimele zile aliaților să ajute Kievul în doborârea rachetelor rusești și să permită folosirea armelor occidentale împotriva unor obiective militare din Rusia.

„Rușii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei. Avem nevoie de cel puțin 120-130 de avioane pentru a rezista pe cer. Nu poți oferi asta chiar acum? OK, ne întoarcem la avioanele pe care le aveți pe teritoriul țărilor NATO care ne sunt vecine: ridicați-le, doborâți ținte, protejați civilii. Pot să facă asta? Sunt sigur că da. Este acesta un atac al țărilor NATO, implicare? Nu”, a susținut șeful statului ucrainean într-un interviu acordat pentru Reuters.