Polonia scapă de riscul suspendării drepturilor de membră UE. Decizia luată de Comisia Europeană

Polonia scapă de riscul suspendării drepturilor de membră UE. Decizia luată de Comisia Europeană

Comisia Europeană (CE) a renunţat oficial miercuri, 29 mai, la procedura judiciară lansată împotriva Poloniei pentru nerespectarea statului de drept, transmite agenția de presă DPA, citată de Agerpres.Ca urmare a procedurii, Polonia se confrunta, în principiu, cu posibilitatea suspendării drepturilor sale de membră a Uniunii Europene (UE), ceea ce ar fi fost o premieră în cadrul blocului comunitar.Abandonarea procedurii elimină această posibilitate şi încheie o dispută care a marcat multă vreme relaţiile între Bruxelles şi Varşovia, notează DPA.

Executivul european a acuzat fostul guvern polonez, format de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), de subminarea independenţei justiţiei. Coaliţia de centru condusă de Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a învins PiS în alegerile generale organizate pe 15 octombrie anul trecut și a preluat puterea. Învestit premier, Tusk a prezentat în februarie anul acesta un plan de reforme în domeniul justiției.CE apreciază acum că Polonia reacţionează la îngrijorările privind independenţa justiţiei. De altfel, guvernul condus de Donald Tusk s-a angajat să implementeze deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind statul de drept. Executivul european a luat decizia de miercuri pe baza acestei constatări.Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a considerat că renunţarea la procedura judiciară „marchează un nou capitol pentru Polonia”.În 2022, din cauza îngrijorării privind statul de drept, Comisia a suspendat accesul Poloniei la o parte semnificativă din finanţarea europeană, inclusiv la fondurile pentru coeziune destinate statelor mai puţin dezvoltate. Suspendarea a luat sfârşit pe 29 februarie, când guvernul Tusk şi-a prezentat planul de reforme. CE a deblocat între timp 137 de milioane de euro pentru Polonia. Planul de reforme prezentat de ministrul polonez al justiţiei, Adam Bodnar, la o reuniune a miniştrilor pentru afaceri europene desfășurată pe 20 februarie, depinde parţial de legi noi, care nu au fost încă adoptate.

Această situaţie a determinat Ungaria, care este vizată la rândul său de proceduri legate de nerespectarea statului de drept, să critice abandonarea demersului împotriva Poloniei, susținând că decizia este motivată politic.