Primul om care a petrecut 1.000 de zile în spațiu: Ce astronaut a bătut recordul și cum îl afectează viața pe orbită

RMAG news

Pe 5 iunie, cosmonautul rus Oleg Kononenko a devenit primul om care a petrecut 1.000 de zile în orbită.

Aceasta înseamnă 1.440.000 de minute petrecute plutind deasupra Pământului. În februarie, Kononenko a depășit deja recordul pentru cel mai lung timp petrecut în spațiu, stabilit de compatriotul său Gennady Padalka, care a petrecut 878 de zile, 11 ore, 29 de minute și 48 de secunde în spațiu.

Oleg Kononenko marchează un nou record

Niciunul dintre cosmonauți nu a realizat acest record într-o singură misiune, ci în cinci. Totuși, Kononenko a avut misiuni mai lungi și, de fapt, va acumula și mai multe zile în viitor, extinzându-și și mai mult recordul. Dacă totul decurge bine, este programat să părăsească Stația Spațială Internațională pe 23 septembrie. Aceasta va aduce recordul său la un total de 1.110 zile, adică aproximativ 3 ani.

„Există această conștientizare că ai realizat ceva nou și important, că ai depășit un anumit prag, ai atins necunoscutul”, a declarat Kononenko pentru agenția de știri de stat rusă TASS, citată de Associated Press. „Îți dă încredere și mândrie în munca pe care ai făcut-o.”

În ceea ce privește șederile cumulative în orbită, astronauții nu se apropie de recordul cosmonautului. Astronauta americană Peggy Whitson deține recordul NASA pentru timpul cumulat petrecut în spațiu, cu 665 de zile.

Pentru cea mai lungă ședere continuă, din nou, cosmonauții sunt în frunte. Valeri Polyakov a stat pe stația spațială Mir timp de 437 de zile și 18 ore (mai mult de 14 luni) la mijlocul anilor 1990. Pe partea NASA, cea mai lungă durată a fost de fapt accidentală. Frank Rubio a rămas pe stație mai mult decât era planificat din cauza unei probleme la o navă spațială. A fost acolo timp de 371 de zile, realizând acest record în septembrie anul trecut.

Efectele șederii îndelungate în spațiu asupra corpului uman

Petrecerea unui timp atât de îndelungat în spațiu afectează semnificativ corpul uman. Oamenii nu sunt adaptați pentru microgravitație. Multe lucruri ciudate (și în unele cazuri dezgustătoare) se întâmplă cu corpul tău în spațiu. Imediat ce ajungi în spațiu, fluidele, cum ar fi sângele, se deplasează către cap, ceea ce este deranjant la început, dar apoi se stabilizează într-un mod îngrijorător. De asemenea, pierzi celule sanguine, masă musculară și densitate osoasă, astfel încât astronauții petrec mult timp în sala de sport.

Cu toate acestea, anemia și atrofia musculară deoparte, vei pierde toate bătăturile de pe picioare, astfel încât acestea vor fi la fel de netede ca atunci când erai bebeluș.

Cosmonautul Oleg Kononenko a realizat un record impresionant și continuă să fie un pionier al explorării spațiale, contribuind la înțelegerea efectelor pe termen lung ale șederii în microgravitație și la avansarea științei spațiale.